Ce spun tablourile atunci când prind viață jpeg

Ce spun tablourile atunci când prind viață

Să vezi din nou și din nou cum înflorește floarea-soarelui, și irișii din glastră, și mugurii de migdal de pe fundalul turcoaz. Să asculți ce își spun, după o zi de muncă, Mâncătorii de cartofi și să vezi cum bate vântul peste Casa galbenă. Să vezi cum tablourile lui van Gogh prind viață și devin o poveste – povestea ultimei sale perioade, reconstituirea glonțului.

loving vincent jpg jpeg

Filmul începe cu ultima scrisoare a lui Vincent către fratele lui, Theo. La 12 luni după moartea pictorului, poștașul local îi dă fiului său sarcina de a ajunge la Paris pentru a-i înmâna hârtia destinatarului. Doar că Theo murise. Armand era doar mesagerul, însă a pornit pe urmele lui van Gogh în speranța că va afla de ce a ales calea sinuciderii. Odată ajuns în orășelul de provincie Auvers-sur-Oise, l-a căutat pe doctorul Gachet, cel care îl găzduise pe artist după ieșirea sa din spital și care îi iubea arta. Și așa, din poartă-n poartă, din speculație în speculație, Armand a dat de urma unui anume băiat din localitate căruia îi plăcea grozav să îl agreseze pe Vincent și care, surprinzător, deținea și o armă. În lunga lui cercetare amatoricească, Armand a reuşit să cunoască toate acele ultime detalii din viața lui van Gogh. Însă a putut el oare să afle și de ce artistul s-a sinucis? 

Cadrul după cadru, scenă după scenă, toate sunt picturile lui van Gogh aduse la viață. Filmul este, dacă am putea să îi spunem așa, o animație pe ulei. 125 de pictori din 20 de țări au lucrat la această capodoperă. 65.000 de cadre pictate. Loving Vincent, o producție poloneză a regizorilor Dorota Kobiela și Hugh Welchman, a avut premiera de puțin timp în străinătate și deja a fost nominalizată la mai multe premii internaționale. Tablourile se mișcă, vorbesc, pulsează. Să vezi din nou și din nou cum bate vântul pe câmpul de lavandă din Provence, să vezi durerea și singurătatea cum prind viață în ochii artistului și, mai ales, să vezi iar şi iar Noaptea înstelată. Toate pe muzica lui Clint Mansell. Loving Vincent, din 13 aprilie, pe toate marile ecrane din țară.