«Cartografii sonore» la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi jpeg

«Cartografii sonore» la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2017

Stagiunea „Cartografii sonore” va debuta marți, 28 februarie 2017, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din Strada Londra nr. 39. Organizatorii propun tuturor celor interesați o nouă perspectivă asupra vizitei la muzeu și o nouă experiență în apropierea hărților vechi, unde fiecare hartă așteaptă să își destăinuie povestea din vremuri îndepărtate. 

„Cursul Dunării de la izvoare până la vărsare”, de la 1693, este prima hartă aleasă în itinerarul propus oaspeților Muzeului. Harta a fost realizată la Paris de către întemeietorul cartografiei franceze, Nicolas Sanson D’Abbeville. În jurul hărții se va contura evenimentul de deschidere al Stagiunii, iar aceasta va rămâne expusă în mod special cu titlul de „Harta lunii martie”, informează un comunicat al Muzeului.

Prezentarea din perspectivă istorică va fi realizată marți de către domnul Silviu Anghel, istoric, doctor în studii clasice la Universitatea Columbia din New York. La eveniment vor mai lua cuvântul doamna Director a MNHCV, Cristina Toma, și domnul Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR. Artiștii invitați să concerteze vor fi Erika Kecskés Ávéd – vioară, Csilla Kecskés Ávéd – violoncel și Éva Ávéd – pian. 

Prețul biletului de intrare este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare în prealabil, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro. 

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, un program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

În sprijinul evenimentului s-a alăturat, de asemenea, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București. În jurul celor mai valoroase hărți din patrimoniul Muzeului, Stagiunea va găzdui în acest an un concert pe lună, organizatorii dorind să invite la desfășurarea proiectului cât mai multe instituții culturale internaționale. 

poster stagiunea cartografii sonore jpg jpeg

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume, în general hărțile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, în timp ce cărțile sunt apanajul bibliotecilor.

Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente;cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură (gravură în lemn) din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.