Cartierele Primăverii și Dorobanți în expoziție la Muzeul Hărților jpeg

Cartierele Primăverii și Dorobanți în expoziție la Muzeul Hărților

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2019

PostModernism Museum și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi anunță lansarea proiectului „Cartierele Primăverii și Dorobanți: tipologii urbane, locuitori vechi și noi”, care propune activități coordonate de specialiști culturali pentru două comunități urbane învecinate din București: una recentă, de acum 70 de ani (Primăverii) și una întemeiată acum 150 de ani (Dorobanți). 

Proiectul se compune din expoziție, machetă releveu și proiecție interactivă suprapusă acesteia, hartă online cu detalii a peste 130 de case și 8 tururi ghidate specializate, conduse de istorici de artă.

Cercetătorii proiectului au investigat diferite tipuri de arhive, ale Primăriei Bucureștiului, Arhivele Naționale și arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS.

Expoziție la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi /// str. Londra nr. 39, București, 23 octombrie – 17 noiembrie 2019, miercuri-duminică 

Vernisaj-ghidaj: 27 octombrie 2019, ora 11.00

Tururi ghidate în cartierele Primăverii și Dorobanți: 26 octombrie, 27 octombrie, 2, 3, 9, 10, 16, 17 noiembrie 2019


Afis jpg jpeg

Accesul la expoziție este gratuit.

Proiect de intervenție culturală în cartierele Primăverii si Dorobanți, produs de platforma muzeală privată PostModernism Museum, acesta implică o cercetare interdisciplinară, cu studii în domeniile istoriei, arhitecturii, artei, sociologiei și antropologiei. Hărțile cartierelor sunt citite atât din punctul de vedere al beneficiarilor locuințelor cât şi a arhitecților care le-au realizat. Între acești arhitecți amintim nume importante precum: Marcel Iancu, Octav Doicescu, Cezar Lăzărescu, Horea Creangă, Grigore Cerchez, Aron Solari Grimberg, Șerban Manolescu, Nicolae Vlădescu, Robert Woll, Camil Roguski, Nicolae Anastase Mircea, Corneliu Rădulescu.

De-a lungul proiectului se realizează și o hartă interactivă în online cu localizarea clădirilor și a istoriilor acestora, la demararea expoziției fiind active 75 de imobile. Cercetătorii lucrează la documentarea și prezentarea a încă 50 de locuințe, ce se vor adăuga treptat acestei hărți.

Lista cercetării actuale identifică cele mai importante clădiri atât din punctul de vedere al demnitarilor care le-au locuit, dar și a evenimentelor istorice și faptelor domestice ale vieților private cunoscute din mărturiile acestora sau ale apropiaților.

Cele opt tururi ghidate, cu oprire în locații cu semnificație și povești relevante, coordonate de istoricii Oana Marinache și Cosmin Nasui, au următoarele teme: Locuințele eșalonului întâi al partidului comunist și ale familiilor acestora, Călătorie pe strada Londra, Elita artiștilor din Pangratti, Aleea Alexandru: de la proprietari ante-/interbelici la nomenclatura comunistă, De la Parcelarea Marmorosch Blank la Cartierul Primăverii, Scriitorii din vecinătatea partidului, Vecinătăți: ideologi, istorici de artă, esteticieni, colecționari de artă, Șoseaua Kiseleff în epoca comunistă.

Acestea se desfășoară în intervalul 23 octombrie - 17 noiembrie 2019, sâmbătă și duminică de la ora 11.00.

Beneficiarii sunt deopotrivă locuitorii prezenți ai acestor cartiere care își vor descoperi sau cunoaște mai bine, din punct de vedere istoric și cultural, vecinătățile și turiștii curioși provenind din alte zone ale Bucureștiului sau din țară.


Cartierele jpg jpeg

Eveniment Facebook expoziție: https://www.facebook.com/events/2431945900215351/ 

Eveniment Facebook tururi ghidate: https://www.facebook.com/events/712084855940812/

Înscrieri tururi ghidate: https://www.postmodernism.ro/inscriere-tururi-ghidate/ 

Detalii despre proiect (foto, video, text): https://www.postmodernism.ro/arhitectura-si-viata-privata-nomenclatura-comunista-din-cartierele-primaverii-si-dorobanti/