Călătorii extraordinare în universul cărţii jpeg

Călătorii extraordinare în universul cărţii

Biblioteca Naţională a României organizează cu prilejul împlinirii a 110 ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului francez Jules Verne o expoziţie cu cele mai frumoase exemplare de carte din colecţia Hetzel.

Expoziţia reuneşte mai multe titluri reprezentative ale creaţiei verniene, publicate de către celebrul publicist şi editor Pierre-Jules Hetzel. Cea mai cunoscută colecţie a sa este chiar seria lui Jules Verne, Voyages extraordinaires, care a văzut lumina tiparului în 1863. Iubitorii de artă, dar şi nostalgicii pot admira ediţii de lux, in-octavo, ce prezintă ilustraţii de excepţie. Decorurile impunătoare, dar şi legăturile originale din pânză roşie, cu tranşee aurite, vor trimite vizitatorii cu gândul imediat la fastuoasa La Belle Époque.

Un exponat important este şi o hartă de epocă, care redă itinerariul urmat de către protagoniştii romanului Ocolul Pământului în 80 de zile. Harta face parte din colecţia Cabinetului de Cartografie al Bibliotecii Naţionale, fiind executată în tehnica cromolitografiei, la Paris.

Expoziţia „Călătorii extraordinare în universul cărţii – Jules Verne în ediţii Hetzel” se adresează atât iubitorilor de artă, de carte ilustrată, dar şi celor care îndrăgesc opera lui Jules Verne şi au crescut cu aventurile eroilor săi. De asemenea, este o ocazie rară pentru bibliofili de a se lăsa vrăjiţi de spectaculoasele ediţii Hetzel. Expoziţia este deschisă în spaţiile Dealul Spirii și Palimpsest-Mezanin până pe 31 decembrie.