Brâncoveanu Constantin, boier vechi şi domn creştin  Evocare cu cântec jpeg

Brâncoveanu Constantin, boier vechi şi domn creştin. Evocare cu cântec

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 12 august 2014

Pentru că ne aflăm în anul Brâncoveanu (300 de ani de la martiriul marelui voievod şi al celor patru fii ai săi), concertul susținut de rapsodul Ion Crețeanu din Voineasa, în ziua de 14 august 2014, ora 19.00, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, reprezintă o închinare adusă memoriei domnitorului, printr-un repertoriu care cuprinde Balada lui Constantin Brâncoveanu, precum și cântece culese din zona de baștină a Brâncoveanului (fostul județRomanați). Rapsodul se va autoacompania la cobză.

Moderatorul evenimentului (jurnalistul și scriitorul Miron Manega) va face, alternativ cu prestația rapsodului, o trecere în revistă a contextului istoric în care a domnit Constantin Brâncoveanu, precum și o expunere comparativă a celor trei voievozi care au fost sanctificaţi, la începutul anilor ‘90, de Biserica Ortodoxă Română:Ştefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu și Grigore al III-lea Ghica. În privința prezentării personalității politice și culturale, precum și a valorii de mare slujitor al ortodoxiei creștine a lui Constantin Brâncoveanu, moderatorul a ales ca principală sursă istorică Anonimul brâncovenesc(IstoriaȚării Românești de la octombrie 1688 până la martie 1617), cea mai neutră dintre cronicile vremii. Celelalte două, IstoriaȚării Românești, scrisă de Stolnicul Constantin Cantacuzino, și Istoria domnilorȚării Româneștia lui Radu Popescu sunt marcate de subiectivitate, fiind una vădit contra, cealaltă mult prea laudativă la adresa lui Constantin Brâncoveanu.

Miron Manega va vorbi, de asemenea, în contextul deja creat, despre vechimea instrumentului la care se autoacompaniază rapsodul (cobza, numită de romani, în secoului I î. Hr., lira tracă), despre „pedigree-ul” instrumentului acestuia și a elementelor de recuzită vestimentară

(adevărate piese de patrimoniu), precum și despre locurile de unde Ion Crețeanu și-a cules cântecele.

Evocarea „cu cântec” Brâncoveanu Constantin, boier vechiși domn creștinva avea loc cu o zi înaintea comemorării laice și a pomenirii creștine a voievodului Constantin Brâncoveanu, cel care a reușit performanța de a aduce Țării Românești 25 de ani de pace, într-o perioadă de mare presiune politică și militară asupra principatului, presiune venită din partea a trei imperii:otoman, habsburgic și țarist.

Martiriul lui Constantin Brâncoveanu a avut loc pe 15 august 1714, la Istanbul.