Aurul împăraţilor chinezi jpeg

Aurul împăraţilor chinezi

Împlinirea a 70 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China se sărbătoreşte cu o expoziţie inedită. Un număr de 149 de obiecte aduse direct de la Muzeul de Artă Xi’an Qujiang sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României de pe Calea Victoriei nr. 12. Piesele datează din timpul dinastiei Ming şi oferă publicului o privire în epoca Marelui Imperiu.

Obiectele de orfevrărie au fost realizate în atelierele imperiale Yinzuoju, în timpul domniei împăratului Wanli (1573-1620), cel de-al paisprezecelea împărat al dinastiei Ming (1368-1644). Ele sunt integral din aur şi au fost descoperite de către arheologi în acelaşi mormânt. Aceste piese, meticulos lucrate şi încrustate cu pietre prețioase, sunt foarte variate – alături de podoabe, precum tradiționalele ace de păr decorate cu simboluri care exprimă bunul augur, cercei și brățări, se regăsesc și vase utilizate în cadrul ritualurilor religioase, vase pentru servirea băuturilor, dar și seturi de coșuri cu flori, obiecte pur decorative împodobite cu motive animaliere și vegetale care exprimă urări de sănătate, bogăție și longevitate.

Această colecţie s-a bucurat de succes şi la Muzeul Quai Branly, și la sediul UNESCO din Paris, Franța, la Muzeul de Artă Extrem Orientală din Geneva, Elveția, dar și la Muzeul Național al Sloveniei, din Ljubljana.

Muzeul Naţional de Istorie a României
Până pe 22 martie


Acest text a apărut în Historia nr. 215, disponibilă la toate punctele de distribuţie a presei în perioada 15 decembrie 2019-14 ianuarie 2020, dar şi în format digital pe paydemic.com 

Cumpără Acum