Arta lagărului  Ediția a cincea a proiectului ”Sound in the Silence” jpeg

Arta lagărului. Ediția a cincea a proiectului ”Sound in the Silence”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 aprilie 2017

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) începe recrutarea pentru proiectul interdisciplinar Sound in the Silence. Ca în fiecare an profesori și tineri din patru țări se întâlnesc într-unul dintre locurile Europei marcate de istoria secolului XX. Ediția a cincea de anul acesta a proiectului organizat în colaborare cu asociația MOTTE din Hamburg va avea loc la Locul de Avertizare și Memorie Ravensbrück.

Sound in the Silence este un proiect educațional interdisciplinar, al cărui scop principal constă în familiarizarea elevilor de liceu cu aspectele dificile din trecutul european într-un mod care să corespundă sensibilității lor emoționale. Participanții, sub îndrumarea artiștilor și a educatorilor, vor vizita locurile memoriei, în care vor face cunoștință cu anumite teme alese din istoria totalitarismelor în Europa Centrală și de Est. Spectacolul pregătit la încheierea proiectului va împreuna diferite genuri de artă. Impresiile și sentimentele legate de vizitarea locurilor memoriei își vor găsi expresia în mesajul artistic.

Profesorii selectați în cadrul recrutării vor forma grupuri a câte șapte elevi. Ei vor avea ocazia să petreacă opt zile la Memorialul de la Ravensbrück, să facă cunoștință cu istoria lui și să creeze un spectacol, care va fi imortalizat într-un film documentar. Tema principală a ediției de anul acesta va fi arta lagărului, manifestările și rolul, pe care le-a jucat.

REMS va suporta toate cheltuielile legate de participarea la proiect. Una dintre condițiile de participare este cunoașterea limbii engleze cel puțin la nivelul B2.

Cei care doresc să paticipe la ediția din acest an se pot înscrie până pe 10 mai 2017. Vezi aici regulamentul recrutării și formularul aplicării.

Prima ediție a Sound in the Silence a avut loc pe terenul fostului lagăr de concentrare Neuengamme (foto sus), a doua la Borno Sulinowo, a treia în Gdansk și împrejurimi. Motivul principal al celei de-a patra ediții, organizată în anul 2016, au fost diferitele forme de rezistență și opunere.

Proiectul, la care au participat elevi din Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria, a început la Oświęcim, și s-a încheiat în munții slovaci, la Terechova nu departe de Žilina. Informații detaliate legate de idea proiectului, de edițiile precedente și organizatori sunt accesibile pe site-ul www.soundinthesilence.enrs.eu.

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate este o acțiune internațională, al cărei scop este cercetarea, documetarea și diseminarea cunoștințelor pe tema istoriei Europei secolului XX și a modurilor ei de comemorare luându-se în vedere în special perioadele de dictatură, războaie și rezistență socială împotriva subjugării. Membrii rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România, iar în organismele ei consultative sunt prezenți pe lângă aceștia reprezentanții Austriei, Cehiei și Letoniei.