“Arta în tranşeele Primului Război Mondial” – reflectarea războiului în operele artiştilor plastici cehi jpeg

“Arta în tranşeele Primului Război Mondial” – reflectarea războiului în operele artiştilor plastici cehi

Expoziţia de artă plastică sub numele “Arta în tranşeele Primului Război Mondial” organizată cu ocazia comemorării a 100 de ani de la atentatul de la Sarajevo asupra moştenitorului tronului Austro – Ungariei,  Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei şi asupra soţiei sale Sophia, Ducesă de Hohenberg,   va avea loc în perioada 15 august-5 septembrie 2014 în Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploieşti. 

Expoziţia este organizată de Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti, în parteneriat cu  Consiliul Judeţean Prahova, Instituţia Prefectului Judeţul Prahova, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară şi Muzeul Militar Naţional "Ferdinand I".

La vernisajul din data de 25 august 2014, ora 15.00, din Sala Coloanelor a Palatului Culturii din Ploieşti, vor participa Tomáš Vostrý, ambasadorul adjunct împreună cu reprezentanţii administraţiei locale,  prefectul Judeţului Prahova, Rodica Paraschiv şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova,  Mircea Cosma.

Expoziţie unică,  pregătită de Institutul de Istorie Militară din Praga, formată din 24 de panouri, ilustrează pentru prima dată reacţia artiştilor plasticieni cehi în legătură cu izbucnirea primului război mondial, propriile zile petrecute pe front sau cu veştile sosite de pe câmpurile de luptă. Expozitia  cuprinde operele artistului plastic  recunoscut în lume, František Kupka,  iar aceasta prezintă şi alţi pictori cehi renumiţi ca Otto Gutfreund, Emil Filla, Václav Špála, Josef  Váchalsau, Vojtěch Preissig. De menţionat este de pildă ciclul de grafică al artistului Josef Váchal format din şapte xylografii în culori care evocă într-un mod singular momentele înspăimântătoare ale războiului, pe care autorul le-a văzut ca pe o creaţie a diavolului.

Domnul ambasador al Rep. Cehe la Bucureşti, Jiří Šitler, despre expozitie:„Cu această expoziţie vrem să reamintim toate victimele Primului Război Mondial, indiferent de ce parte au luptat. Soldaţii cehi şi români, ale căror suferinţe sunt ilustrate în expoziţie, au luptat atât în rândurile Antantei, cât şi ale armatei austro-ungare. Alianţa Cehilor şi a Românilor în cadrul Antantei a devenit unul dintre fundamentele relaţiilor strânse dintre Cehoslovacia şi România din perioada interbelică, bazate pe prietenie şi parteneriat comun.“