Arheologia otomană în România dezbătută în premieră  de specialiști români și turci la Facultatea de Istorie   Universitatea din București  jpeg

Arheologia otomană în România dezbătută în premieră de specialiști români și turci la Facultatea de Istorie - Universitatea din București

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 17 octombrie 2017

Centrul de Studii Turce (CST) din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București organizează în zilele de 20 și 21 octombrie a.c. prima conferință internațională având ca subiect arheologia otomană în România, domeniu care are nevoie de sprijin pentru dezvoltare și pregătire de specialiști. În ultimii ani au fost publicate diverse lucrări dedicate patrimoniului arheologic otoman în România și au fost făcute importante descoperiri arheologice. În acest context bogat evenimentul este o inițiativă unică în mediul academic românesc în scopul determinării unei dezbateri între specialiștii români și turci. Conferința va consta în prezentarea celor mai importante proiecte de cercetare din România în arheologia otomană din fostele teritorii ale imperiului (Timișoara, Oradea, Dobrogea), dar și a exemplului colaborării turco-maghiare în cazul „mormântului pierdut” al lui Suleyman Kanuni și a experienței specialiștilor turci prin săpăturile referitoare la primul secol de istorie otomană.  

Evenimentul este organizat de către Centrul de Studii Turce - FIUB în parteneriat cu TIKA - Agenția de Cooperare și Colaborare Turcă și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București. Vor susține comunicări 20 de specialiști din universitățile și muzeele de profil din România și Turcia. Evenimentul se va încheia cu o masă rotundă cu tema „Patrimoniul otoman din România – între uitare și cercetare”, dezbatere care își dorește să tragă un semnal de alarmă asupra situației existente în prezent și a modului în care moștenirea istorică otomană este asumată și valorificată de către autoritățile locale. Un exemplu recent care va fi luat în discuție este cel al săpăturilor efectuate în centrul orașului Timișoara, capitală culturală europeană în 2020.

Conferința reprezintă o primă colaborare între arheologii și istoricii români și turci pe acest subiect și se speră un prim pas către viitoare proiecte comune în domeniu. Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză.

Cu această ocazie va fi inaugurat și noul sediul al Centrului de Studii Turce, principalul organizator al evenimentului. Centrul de Studii Turce (CST) este unul dintre centrele de tradiţie din spaţiul academic românesc, care a intrat recent în al treilea deceniu de viaţă la Facultatea de istorie a Universităţii din Bucureşti. Înființat în 1985 de către regretatul turcolog prof.dr. Mihai Maxim, a fost renovat și dotat cu sprijinul Agenției de Cooperare și Colaborare Turcă-TIKA în anul 2016. CST organizează evenimente ştiinţifice dedicate istoriei, culturii şi civilizaţiei otomane şi turce. Deţine o bibliotecă proprie de specialitate şi găzduieşte cursuri şi seminarii pentru studenţi la nivel de licenţă, masterat şi doctorat – transmite CST București.

Programul detaliat al evenimentului se află atașat.

Contact:

Centrul de Studii Turce –FIUB

Adresa: Bd. Regina Elisabeta 4-12 Sector 5, cod 030018, Bucureşti

Email: cst.istorie@gmail.com

Facebook: /cstbucuresti