„Anonimul“ duce filmul în Deltă jpeg

„Anonimul“ duce filmul în Deltă

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 6 august 2012

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film „Anonimul“ se deschide astăzi, la Sfântu Gheorghe.

Începând de astăzi şi până pe 12 august, în Delta Dunării se desfăşoară unul dintre cele mai iubite festivaluri de film din România, care cuprinde trei secţiuni competiţionale, lungmetraj, scurtmetraj ficţiune şi scurtmetraj animaţie. Premiile celor trei secţiuni vor fi acordate exclusiv prin votul publicului:cel mai bun lungmetraj-3.000 de dolari şi Trofeul Anonimul, cel mai bun scurtmetraj de ficţiune-1.000 de dolari, cel mai bun scurtmetraj de animaţie-1.000 de dolari şi Premiul Ovidiu Boşe Pastina 1.000 de dolari.

Festivalul se va deschide în această seară, în Camping, cu lungmetrajul „The Door", de Istvan Szabo, având-o în distribuţie pe Helen Mirren. Prezentat în premieră în România, filmul este o adaptare a romanului omonim scris de Magda Szabo, pentru care autoarea a primit Premiul Femina Etranger în 2004, o poveste despre o legătură stranie între două femei extrem de diferite, încheiată tragic.

Filme de top în secţiunea Romanian Off

Festivalul are loc în două zone învecinate din Sfântu Gheorghe. Ziua, filmele vor fi proiectate în sălile Complexului Cinema din Green Village, iar noaptea, începând cu ora 20.45, toate filmele din festival se proiectează în Camping, pe un ecran gigantic, în aer liber.

O secţiune în afara competiţiei, dar aşteptată de public este Romanian Off, care va fi deschisă mâine-seară, la ora 21.15, cu filmul „Despre oameni şi melci" în regia lui Tudor Giurgiu. În acelaşi program sunt incluse şi alte producţii importante precum filmul „Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)", de Radu Gabrea, „Crulic - Drumul spre dincolo", de Anca Damian, „Şi caii sunt verzi pe pereţi", de Dan Chişu, sau mediumetrajul „De azi înainte", de Dorian Boguţă. Lungmetrajul „Albert Nobbs", cu Glenn Close în rolul principal, va fi proiectat în închiderea festivalului.

Filmul regizat de Rodrigo García a primit trei nominalizări la gala Oscar 2012: pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Glenn Close), cea mai bună actriţă în rol secundar (Janet McTeer) şi cel mai bun machiaj.

Nu rataţi în festival!

Unde: Sfântu Gheorghe

Astăzi Ora 22.00, „The Door", regia  István Szabó (Ungaria-Germania)

Mâine Ora 21.15, „Despre oameni şi melci", regia Tudor Giurgiu (România-Franţa)

Ora 23.45, „Toată lumea din familia noastră", regia Radu Jude (România-Olanda)

Miercuri, 8 august

Ora 22.40, „Valea sfinţilor", Musa Syeed (India)

Joi, 9 august

Ora 21.15, „Şi caii sunt verzi pe pereţi", regia Dan Chişu (România)

00.15 „Vânătorul", regia Bakur Bakuradze (Rusia)

Vineri, 10 august

Ora 21.45, „Alpii", regia Yorgos Lanthimos (Grecia)

Sâmbătă, 11 august

Ora 12.10, „Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)", regia Radu Gabrea (România)

Ora 23.30, „Albert Nobbs", regia Rodrigo Garcia (Marea Britanie-Irlanda)

Intrarea este liberă.

sursa:adevarul.ro