Afacerea Tanase! O noua conferinţă la Palatul Suţu! jpeg

Afacerea Tanase! O noua conferinţă la Palatul Suţu!

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 14 iulie 2014

Joi 17 iulie de la ora 19:00 Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu invită publicul la o dezbatere având ca temă “Afarea Tănase”.

Paris, 1982. Tentativa Securităţii de asasinare a doi scriitori români, disidenţii în exil Virgil Tănase şi Paul Goma, este zădărnicită de serviciul francez de contrainformaţii, DST, şi contrată prin cea mai spectaculoasă şi sofisticată diversiune din perioada Războiului Rece:„Afacerea Tănase”, cum a numit-o presa franceză. În pofida unei mediatizări superlative în epocă, resorturile secrete ale celebrei afaceri au rămas ascunse. Protagoniştii politici ai conflictului, preşedintele francez Francois Mitterrand şi dictatorul român Nicolae Ceauşescu, s-au confruntat pe un fundal senzaţional al speculaţiilor mediatice, manevrelor diversioniste, intrigilor de culise şi al unor acţiuni de risc extrem. Motivele reale ale acestui episod excepţional de război secret le aflăm abia acum, ca urmare a unei ample investigaţii reconstituite în filmul documentar „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite” (LibraFilm). Scenariul are la bază cartea lui Liviu Tofan „A patra ipoteză. Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj” (Polirom, 2012).

Jurnalist specializat pe subiectele ale Războiului Rece, Liviu Tofan este directorul Institutului Român de Istorie Recentă (www.irir.ro). Născut la Bucureşti în 1948, el a părăsit România în 1973 şi s-a stabilit în Germania, la München. Acolo, el a lucrat timp de 20 de ani la Radio Europa Liberă, mai întîi ca redactor de ştiri, apoi ca şel al secţiei de ştiri (News Chief), şi în cele din urmă ca director adjunct al Departamentului Românesc. Revenit în România după înlăturarea regimului comunist, Liviu Tofan a înfiinţat şi condus pînă în 1994 redacţia din Bucureşti a Radio Europa Liberă. Ulterior, el s-a implicat în diverse proiecte media şi de cercetare. În afară de „A patra ipoteză”, Liviu Tofan a mai publicat în 2013, tot la Polirom, cartea-anchetă „Şacalul Securităţii. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc”.

Filmul a câştigat 2 premii:-premiul UCIN pentru cel mai bun film documentar românesc al anului 2013http://www.ucin.ro/premiileucin2013.html

-premiul special al juriului la festivalul internaţional de film documentar ASTRA 2013http://www.filmreporter.ro/20-01-2014-filmele-premiate-la-astra-vin-la-bucuresti/

Trailerul poate fi văzut aici:www.youtube.com/watch?v=qN8XkA8qk9E

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi, iulie 2014:

Joi, 24 iulie 2014, ora 19.00Clădiri mai puţin cunoscute din creaţia arhitectuluiIon D. Berindey cu Sidonia Teodorescu

Joi, 31 iulie 2014, ora 19.00Spioni care au trecut prin Bucureşti cu George Damian

Joi, 7 august 2014, ora 19.00Fotografi bucureşteni:Carol Popp de Szathmári cu Emanuel Bădescu