Adolf Hitler, prima oară omagiat la Berlin din 1945   VIDEO jpeg

Adolf Hitler, prima oară omagiat la Berlin din 1945 - VIDEO

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 18 octombrie 2010

Germania a găzduit de-a lungul timpului numeroase expoziţii pe tema Holocaustului sau a nazismului, însă accentul a fost rareori pus pe Hitler însuşi. O nouă expoziţie îşi propune examinarea dictatorului şi a relaţiei acestuia cu poporul care l-a susţinut, relatează Deutsche Welle.

Afişele cu imagini atrăgătoare constituie strategiile favorite de marketing ale muzeelor, însă când vine vorba despre o expoziţie de asemenea proporţii, găzduită de capitala Germaniei, posterele nu mai sunt nici la fel de colorate şi încântătoare. Panourile expuse sunt bogate în texte, dar nu includ fotografii cu dictatorul.

Muzeul de Istorie German poate fi considerat un deschizător de drumuri prin prisma expoziţiei "Hitler şi germanii - Naţiune şi Crimă", ce şi-a deschis porţile vineri, la Berlin. Expoziţia este prima care se concentrază în mod special pe relaţia dintre Hitler şi poporul german în timpul perioadei naziste. Ea sparge în acest fel convenţiile existente în Germania, plasându-l pe Hitler sub lumina reflectoarelor.

Expoziţia conţine multe reprezentări ale dictatorului nazist, începând cu afişele de propagandă din 1930 şi culminând cu filmele recente în care "Führerul" este ridiculizat. "Hitler şi germanii" include de asemenea imagini şi obiecte istorice care ilustrează, potrivit site-ului muzeului, "lunga umbră lăsată de dictatura lui Hitler, care se întinde până în ziua de azi" precum şi vasta acceptare socială de care s-a bucurat acesta la vremea respectivă.

"Simplul fapt de a arăta nişte fotografii cu Hitler nu are niciun sens", a explicat istoricul Hans-Ulrich Thamer. "Hitler a devenit ceea ce a fost doar datorită sprijinului larg primit de la numeroase pături ale societăţii".

Thamer a explicat că Germania a trecut printr-o schimbare majoră în ultimii ani. Atitudinea oamenilor faţă de Hitler s-a schimbat, tratând subiectul cu ironie şi trivialitate în ultima perioadă. Aceste modificări au o strânsă legătură cu schimbarea de generaţii, spune istoricul.

"Generaţia care a trăit cu adevărat naţional-socialismul nu mai este reprezentată atât de puternic. Generaţiile care nu l-au trăit nemijlocit, tratează problema în moduri diferite", a spus Thamer.

"Teama de propriul curaj"

Punerea dictatorului în prim-plan a făcut diferenţa majoră între "Hitler şi germanii" şi nenumăratele expoziţii germane ce au avut ca temă Holocaustul şi perioada nazistă. Acest fapt a şi atras atenţia presei germane.

48338 exhibits at the berlin museum jpg jpeg

Portalul de ştiri şi revista Der Spiegelau descris "profunda teamă" de care au au fost copleşiţi funcţionarii Muzeului de Istorie German în timpul pregătirilor pentru eveniment, şi anume "teama de propriul curaj".

Ziarul Die Welt, pe de altă parte, a dat o explicaţie mai prozaică deciziei muzeului de a nu include fotografii ale dictatorului în materialele publicitare. În anul 1994, muzeul din Berlin a avut programată o expoziţie de fotografii realizate de fotograful oficial al lui Hitler, Christopher Stölzl. Expoziţia a fost anulată datorită temerilor în legătură cu afişarea de pancarde şi postere în tot oraşul care să ilustreze imagini cu Hitler.

De această dată, departamentul de marketing al muzeului a ţinut cont de acest risc. Expoziţia "Hitler şi germanii" va fi deschisă până pe şase februarie 2011, în cadrul Muzeului de Istorie German din Berlin.