«Adevěrul» din 3 septembrie 1913  Un număr dedicat aproape în întregime dispariţiei tragice a lui Aurel Vlaicu  jpeg

«Adevěrul» din 3 septembrie 1913. Un număr dedicat aproape în întregime dispariţiei tragice a lui Aurel Vlaicu

Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2018

3 septembrie 1913. Ziarul „Adevěrul“ prezintă funeraliile lui Aurel Vlaicu începând cu relatări de la locul accidentului, aducerea trupului său la Bucureşti cu trenul de la Predeal, funeraliile şi oficialităţile prezente – considerat un erou naţional, speranţa naţională a românilor legându-se de fiecare realizare a sa, într-o perioadă în care foametea şi holera încercau din greu această naţiune.

Inimile românilor băteau alături de aviatorul transilvanean iar acţiunea temerară de a trece munţii cu aparatul sau de zbor era privită ca un posibil succes naţional.

Ca de fiecare dată, ziarul „Adevěrul“ este alături de grelele încercări prin care treceau românii, alături de suferinţa acestora şi face apel la instituirea doliului naţional:

”...  în numele tuturor celor loviţi şi îndoliaţi de moartea brutală, neaşteptată şi tragică a celui dintîi şi celui mai îndrăzneţ aviator romîn, propunem guvernului să urmeze cerinţa generală a ţării şi să facă lui Vlaicu funerarii naţionale.”

Apar şi declaraţiile martorilor tragicului eveniment, declaraţii ce par sa pună lumină peste cauza accidentului, atât de îndelung discutată şi de contestată.  

„El plecase din Bucureşti, pe la orele 2 jumătate, îşi începu povestea simpaticul ofiţer, să treacă peste Carpaţi. Pe drum era insoţit de cîţiva prieteni, cari îl urmareau în automobil. Este sigur ca ajungînd în apropiere de Cîmpina, acolo unde se începe valea Prahovei, Vlaicu a căutat să ateriseze şi cum împrejurimile nu-i ofereau un loc neted, ba dimpotrivă foarte escarpos, a căutat să vireze spre a se apropia de amicii săi cari îl însoţeau. Prea încrezator, prea îndrazneţ, Vlaicu a făcut un viraj brusc care i-a înclinat atît de mult aparatul, încît a căzut pe locul în care a încercat să vireze.”

Puteţi parcurge şi alte subiecte ale acelor vremuri, despre acţiuni ale poliţiei, satirizarea unui vechi şi prost obicei românesc (cum ar fi bătaia) sau informaţii financiare alături de anunţuri publicitare ale celor mai prolifice afaceri ale vremii.

Reproducerea integrală a ediţiei „Adevěrul“ din 03 septembrie 1913 este oferită numai cu ziarul Adevărul din data de 4 septembrie 2018, care poate fi achiziţionată de la toate punctele de difuzare a presei. Preţul pachetului (ziar + editie de colectie) este de 3,49 lei. 

Abonează-te pentru a primi zilnic ediţia tipărită a ziarului Adevărul (click aici)!