„Adevărul” vs  „Majestatea sa, Ionel al II lea” jpeg

„Adevărul” vs. „Majestatea sa, Ionel al II-lea”

📁 Carte
Autor: Andreea Lupşor
🗓️ 16 aprilie 2013

Ion I.C. Brătianu, cel mai cunoscut om politic al României interbelice, a fost în epocă un personaj foarte controversat și adesea criticat. Mai puțin cunoscut este faptul că, în 1919, la scurtă vreme după înfăptuirea României Mari, la care Ionel Brătianu contribuise enorm, acesta a devenit ținta celui mai violent atac mediatic întâlnit vreodată în istoria presei românești;iar atacul a dus în cele din urmă la demisia prim-ministrului.

Acesta este, pe scurt, subiectul cărții semnate de jurnalistul Ion Novăcescu. Pornind de la analiza amănunțită a presei din epocă, Novăcescu reconstituie războiul purtat de ziarul „Adevărul”, condus de socialistul Constantin Mille, împotriva lui Ion I.C. Brătianu și a familiei sale. Este povestea rivalității feroce dintre doi oameni cu viziuni nu foarte diferite, care au sfârșit însă dușmani de moarte și care, timp de trei decenii, au făcut tot posibilul pentru a se elimina reciproc.

Volumul e de-a dreptul savuros, grație generozității autorului în privința citatelor. Așadar, cititorii au ocazia de a vedea exact ce se scria în „Adevărul” despre „Majestatea Sa, Ionel al II-lea”. 

Linșajul mediatic în politica românească. 1919 – Adevărul versus Ion I.C. Brătianu

Autor:Ion Novăcescu

Editura Adevărul;număr pagini:432;preț:30 lei