Adevăraţii piraţi din Caraibe aveau un oraş numai al lor jpeg

Adevăraţii piraţi din Caraibe aveau un oraş numai al lor

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 24 mai 2011

O echipă de cercetători marini şi-au propus să exploreze situl arheologic subacvatic al legendarului oraş pirateresc Port Royal din Jamaica.Istoricii care au colaborat la realizarea documentarului „Oraşul piraţilor“ descriu figurile istorice, tensiunile politice care au conturat Port Royal şi analizează artefactele pentru a descoperi mai multe detalii despre povestea oraşului. Unul dintre cercetători a obţinut permisiunea de studia artefactele găsite la începutul anilor 1980 (farfurii, căni, piepteni). Aceste obiecte oferă indicii despre acea perioadă a istoriei şi conferă oraşului scufundat un caracter „uman“. Port Royal, din Jamaica, era cunoscut drept „cel mai depravat oraş al lumii“.  În secolul al XVII-lea, acest loc îi atrăgea pe unii dintre cei mai faimoşi corsari şi piraţi cu promisiunea unor prăzi uşoare, crâşme bine aprovizionate, jocuri de noroc neîngrădite legislativ şi femei uşoare. Apoi, în 1692, un cutremur teribil a zdruncinat Port Royal, lichefiind pământul de sub oraş. În numai câteva minute, centrul oraşului a alunecat în mare. Mii de oameni au pierit.

Cu acces exclusiv către unul dintre cele mai importante situri arheologice subacvatice din emisfera vestică, National Geographic Channel cercetează lumea ascunsă sub valuri pentru a readuce la viaţă un adevărat oraş al piraţilor. Documentarul special de două ore ilustrează cum Port Royal a devenit unul dintre cele mai rău famate locuri din lume şi de ce a căzut în uitare. O echipă internaţională de cercetători marini redescoperă şi explorează acest oraş-fantomă subacvatic în încercarea ambiţioasă de a crea un model 3D computerizat al oraşului aşa cum era în zilele sale de glorie.

În numai 40 de ani, Port Royal a înflorit dintr-un avanpost pustiu al Coroanei Britanice într-unul dintre cele mai bogate şi mai cunoscute locuri din Lumea Nouă. Filmul urmăreşte confruntările politice care au făcut ca Port Royal să se transforme în paradisul piraţilor şi au dus la căderea celui mai faimos locuitor al său, Sir Henry Morgan. Angajat iniţial de britanici să fure comorile de pe galioanele spaniole, căpitanul Morgan era un autodidact admirat pentru spiritul său egalitar. Însă, ambiţia sa nestăvilită, apetitul pentru bani şi setea de rom au fost probabil cele care au dus la căderea sa. Documentarul oferă, totodată, un portret unic şi impresionant al locuitorilor din Port Royal, care-şi duceau traiul zilnic alături de prostituatele, ucigaşii şi hoţii care construiseră reputaţia proastă a oraşului.

Începând de duminica, 22 mai, puteţi vedea documentarul pe postul de televiziune National Geographic Channel