Acuarele puțin cunoscute ale lui Gheorghe Tattarescu pot fi admirate online jpeg

Acuarele puțin cunoscute ale lui Gheorghe Tattarescu pot fi admirate online

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 29 aprilie 2020

Muzeul Memorial „Gheorghe Tattarescu” a publicat pe pagina sa de Facebook patru exponate deosebite realizate de marele artist Gheorghe Tattarescu în urma unei vizite pe care pictorul a făcut-o în Italia. 

Este vorba despre patru rare și delicate acuarele ce descriu costume purtate de „Contadinele Romane” din Roma și alte localități vizitate de artist, precum Sorrento, Gaetta și insula Ischia. Aceste mărturii fac parte din caietul de schițe de care tânărul studios era nedespărțit și în care consemna, câteodată în crochiu, alteori în studii mai laborioase, subiecte ce-i atrăgeau atenția.

acuarela Tattarescu jpg jpeg

Familia artistului a extras din caiet aceste mici picturi pentru a le înrăma și a le expune în expoziția permanentă a muzeului, perioadă în care au putut fi admirate de către publicul iubitor de artă și de istorie. Pentru un artist în formare, și nu numai, caietul sau carnetul de schițe era un instrument esențial prin care nota rapid orice imagine care s-ar fi putut transforma în semn plastic sau în sursă de inspirație pentru transpunerile în studiile serioase și elaborate din atelier.

În colecția muzeului se mai află cinci astfel de caiete, ce nu au fost expuse publicului și care vor fi prezentate pe pagina de Facebook a instituției.

Acest articol a fost publicat în numărul 219 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuţie a presei în perioada 22 aprilie - 20 mai 2020, dar şi în format digital pe paydemic.com.

K4 and K1 Historia 219 aprilie 1500 jpg jpeg