A apărut, cu sprijinul IICCMER, volumul „Naţiunea socialistă  Politica identităţii în epoca de aur” jpeg

A apărut, cu sprijinul IICCMER, volumul „Naţiunea socialistă. Politica identităţii în epoca de aur”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 4 august 2015

La editura Polirom a apărut, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), volumul Naţiunea socialistă. Politica identităţii în epoca de aur de Emanuel Copilaş.

De-a lungul istoriei, naţionalismul a luat o multitudine de forme, de la cel civic, liberal, de inspiraţie franceză, şi cel romantic apărut în spaţiul cultural german până la naţionalismele de factură comunistă. Volumul prezintă principalele teorii cu privire la naţionalism, centrându-se pe analiza naţionalismului românesc în perioada comunistă. Se urmăreşte evoluţia acestuia din prima fază a comunismului, când, în timpul conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, încep să fie folosite conceptele de patriotism socialist şi naţiune socialistă, până în anii regimului Ceauşescu, când se defineşte naţional-comunismul pe coordonate ideologice care amintesc mai curând de extrema dreaptă interbelică decât de doctrinele de stânga. Având la bază o bibliografie amplă, cartea este o importantă sursă de informaţii pentru studenţi, profesori şi cercetători, dar şi pentru publicul larg interesat de istoria comunismului românesc.

Din cuprins:

Naţionalismul:origini, semnificaţii, consecinţe, metamorfoze • Marxism, leninism, naţionalism:dezbaterea continuă • De la dependenţă la autonomie:patriotismul socialist şi naţiunea socialistă (1948-1965) • Problema Transilvaniei şi politica PMR faţă de minorităţi • De la autonomie la pseudohegemonie:naţiunea socialistă şi patriotismul revoluţionar socialist (1965-1989) • Naţiunea socialistă şi politica internaţionalistă

coperta1 3 jpg jpeg

Despre autor

Emanuel Copilaş (n. 1983) este asistent doctor la departamentul de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara. Este autorul lucrărilor Geneza leninismului romantic. O perspectivă teoretică asupra orientării internaţionale a comunismului românesc, 1948-1989, Iaşi, Institutul European, 2012;Incursiuni în istoria politică şi intelectuală a secolului XX, Iaşi, Adenium 2014;Exerciţii critice. Polemici, publicistică şi note de lectură, Iaşi, Adenium, 2015;De la comunism la capitalism:politica românească în ipostaze generale şi particulare, Iaşi, Adenium, 2015. A publicat articole în diferite volume colective şi reviste de specialitate. Este colaborator al revistelor Observator Cultural, Cultura, Timpul şi al platformei CriticAtac.