9 & 12 iunie, MȚR: [DEZ]ARHIVARE: performăns   demers teatral colaborativ construit în jurul fotografiilor de arhivă jpeg

9 & 12 iunie, MȚR: [DEZ]ARHIVARE: performăns - demers teatral colaborativ construit în jurul fotografiilor de arhivă

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 7 iunie 2016

Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român vă așteaptă, pe 9 și 12 iunie, de la ora 20.00, la Sala Librărie (în spațiul inedit al expoziției-șantier „IMAGINEA-MARTOR”) la „[DEZ]ARHIVARE:performăns”, un spectacol în regia lui Alexandru Nagy. Demers teatral colaborativ construit în jurul fotografiilor de arhivă, performăns este un experiment inedit ce își propune dez-arhivarea neconvențională a fotografiilor vechi și explorarea subiectivității arhivei ca obiect socio-cultural. Cu:Laura Borodan, Mădălina Dorobanțu, Claudia Ene, Danni Ionescu, Vlad Linta, Narcisa Mitroi, Liviana Murgoci, Marina Palii, Alina Tofan. 

Intrarea este liberă. 

Spectacolul produs de Teatrul Mignon, 8PT și TIP – Teatrul Independenților Profesioniști va fi prezentat publicului în multiple reprezentații în perioada mai-iunie 2016. 

Câte povești încap într-o imagine? este provocarea ce stă la baza creării acestui spectacol. „[DEZ]ARHIVARE:performăns” reprezintă un cumul de momente performative ivite din spontaneitatea actorului, tehnica jocului și prospețimea privirii ce se întretaie pentru a stârni expresivitatea discretă a unor imagini tăcute. Actorii au interacționat direct cu colecțiile Arhivei de Imagine MȚR și au explorat fondurile de fotografii vechi, au selectat imagini și au pornit în documentarea lor, iar la final le-au reinterpretat, creându-și propriile personaje. 

„[DEZ]ARHIVARE:performăns este despre poveștile nespuse ale imaginilor noastre, ale tuturor. Tineri actori, unii dintre ei studenți, alții aflați la debut, extrag în fața publicului povestea imaginilor găsite în Arhiva MȚR. Imaginile obligă la autenticitate și de aici și performăns, cuvânt pe care îl inființăm astăzi, aici, în fața voastră și împreună cu voi.” Alexandru Nagy, regizor.

Arhiva de Imagine MȚR este (despre) privirea în care se întâlnesc privirile:o istorie a istoriilor, o memorie a memoriilor, o realitate a realităților sociale. Arhiva de Imagine a luat naștere ca un exercițiu muzeal ivit din dorința de a (de)construi o antropologie vizuală a cotidianului – fie el rural sau urban, trecut sau prezent – și reflectă căutările muzeului de la înființare și până astăzi, relatând universalitatea imaginii ca relație dintre sine și Celălalt.

*** 

 „[DEZ]ARHIVARE:performăns” este parte din proiectul „IMAGINEA-MARTOR:ateliere de arhivare performativă” derulat de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român în perioada 17 aprilie-15 noiembrie 2016.   

Proiectul deconstruiește ideea conform căreia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei și al realității sociale. „IMAGINEA-MARTOR” este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de <dezvățare>muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decât muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Proiectul explorează tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și artiști ca mod de cunoaștere și explorare muzeală.