400 de ani de tapiserie franţuzească la Bucureşti jpeg

400 de ani de tapiserie franţuzească la Bucureşti

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Daniela Şerb
🗓️ 20 ianuarie 2012

Muzeul Naţional de Artă al României găzduieşte, până pe 26 februarie, o expoziţie cu tapiserii franţuzeşti create în faimoasele Manufacturi Gobelins de la Paris

Expoziţia Manufacturile Gobelins:patru secole de creaţieconţine 20 de piese – unele de dimensiuni impresionante – realizate de-a lungul secolelor XVII-XVIII în atelierele de la Paris. Tapiseriile au fost create pentru a decora somptuoasele reşedinţe ale regilor Franţei, precum Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea sau Ludovic al XVI-lea.

Realizate exclusiv din lână şi mătase la care se adăugă fire de aur şi de argint, într-o tehnică păstrată până în zilele noastre, exponatele de la Muzeul Naţional de Artă fac parte din serii celebre inspirate de subiecte mitologice, religioase şi istorice. Fiecare dintre aceste suite a fost ţesută în numeroase exemplare, fapt care a favorizat răspândirea lor atât în Franţa, cât şi în străinătate, sub forma cadourilor diplomatice.

Printre piesele aduse la Bucureşti se numără:Colosul din Rodos, din seria Istoria Artemisei, începută în 1670 pentru Henric al IV-lea, Fiica lui Iefta, din seria Istoria Vechiului Testament, comandată de Ludovic al XIII-lea lui Simon Vouet, prim pictor al curţii, suitele Elementele, Anotimpurile, Istoria lui Alexandru, Istoria regeluisau Reşedinţele regale, toate executate pe vremea Regelui Soare.

În acelaşi timp, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti a fost inaugurată o altă expoziţie de tapiserie franţuzească:Reînnoirea tapiseriei contemporane din 1950 până în zilele noastre. Cele două expoziţii vor rămâne deschise până pe 26 februarie 2012. Programul de vizitare e de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. În prima miercuri din lună accesul e gratuit.