20 de tineri din Republica Moldova si Ucraina la Scoala de Vara „Istorie si Cinema in Basarabia“ jpeg

20 de tineri din Republica Moldova si Ucraina la Scoala de Vara „Istorie si Cinema in Basarabia“

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 iulie 2014

20 de tineri din Republica Moldova si Ucraina vor participa, in perioada 1-10 august 2014, la Scoala de Vara cu tema „Istorie si Cinema in Basarabia“ organizata de Institutul Cultural Roman, in calitate de partener, in cadrul Festivalului de Film Istoric de la Rasnov. Aflata la prima editie,  scoala de vara organizata de ICR prin Directia Romani din Afara Granitelor si Limba Romana se adreseaza in special studentilor si masteranzilor din spatiul Basarabiei istorice pasionati de istorie si de cinema.

Participantii vor avea ocazia sa discute cu personalitati ale lumii culturale romanesti si vor avea acces la toate evenimentele Festivalului de Film Istoric si in Cetatea Rasnov. Timp de zece zile, cei selectati vor lua parte la dezbateri, conferinte, proiectii de film, workshop-uri, excursii tematice, beneficiind de prezenta unor specialisti reputati  (istorici, politologi, sociologi, cineasti, artisti vizuali etc). Tinerii isi vor putea expune ideile cu privire la istoria si cultura spatiului din care provin.

Octavian Balea, artist foto rezident la Helsinki, isi va prezenta albumul Transnistria, temnita limbii romane, in curs de aparitie la editura ICR. In incinta cetatii va avea loc, de asemenea, vernisajul unei expozitii cu circa 50 de fotografii realizate de artist in Tiraspol. Sectiunea va include si doua ateliere adresate participantilor la Scoala de Vara. Primul, organizat de Virgil Margineanu, presedinte al Festivalului de documentare CRONOGRAF din Chisinau, va prezenta starea cinematografiei basarabene actuale. Al doilea atelier, sustinut de Octavian Balea, va fi centrat pe experienta sa in Transnistria, pe care artistul a vizitat-o in mai multe randuri. In deschiderea Scolii de Vara ICR, academicianul Ioan-Aurel Pop va sustine conferinta Spiritualitatea romaneasca intre Occidentul latin si Orientul bizantin. Printre lectori se mai numara istoricii Adrian Cioroianu, Petre Otu, Mihai Croitor, Horia Serbanescu, Georgeta Filitti, Cosmin Budeanca si Liviu Tofan, ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor, prof. Jan Rydel (European Network Remembrance and Solidarity, Polonia), Radu Filipescu, disident anticomunist, sociologii Vasile Dancu si Dan Dungaciu, artistii Ion Caramitru si Ioan Gyuri Pascu, publicistii Sever Voinescu, Bogdan Hrib, cineastul Laurentiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac si Sorin Ducaru, Alexandru Grumaz, diplomat si general in rezerva, economistul Ionut Dumitru, Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, politologul Iulian Fota, consilier prezidential.

Cursantii vor putea participa si la celelalte evenimente ale Festivalului de Film Istoric, organizate in afara Scolii de Vara ICR. Programul complet al festivalului cuprinde peste 40 de filme documentare si de fictiune, concerte si evenimente speciale, carora li se vor adauga dezbateri legate de temele festivalului – „Marele Razboi“, „Anul 1989“ si „Los Angeles 1984“.  

Mai multe informatii: www.icr.ro/bucuresti/evenimente/scoala-de-vara-cu-tema-istorie-si-cinema-in-basarabia-in-cadrul-festivalului-de-film-istoric-de-la-rasnov.html

http://www.ffir.ro/ro/scoala-de-vara.html