Autor 5059 vizualizări


Puţini oameni şi-au adus o contribuţie mai mare la cucerirea spaţiului cosmic ca Wernher von Braun. În ciuda realizărilor sale a rămas una dintre cele mai controversate personalităţi datorită relaţiei sale cu regimul nazist.

Dr. Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun, cunoscut mai ales ca Wernher von Braun s-a nascut în localitatea Wirsitz, Prusia (azi localitatea apartine Poloniei), în 1912. În 1920, după ce, în urma Tratatului de la Versailles, Wirsitz trece la Polonia, familia să emigrează în Germania.

CLICK PE FOTOGRAFIE PENTRU A VEDEA DOCUMENTARUL


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1930 intră la Universitatea Tehnică din Berlin (Technische Universität Berlin). În acelaşi timp se implică în activitatea Societăţii Germane pentru Rachete (Verein fur Raumschiffarht-VfR), unde are ocazia să colaboreze cu Herman Oberth.

Activitatea sa este remarcată de către căpitanul de artilerie Walter Dornberger, care aranjează ca von Braun să realizeze cercetări în domeniul rachetelor în cadrul diviziei de artilerie de la Kummersdorf. În 1934 apar şi primele succese. Von Braun reuşeşte să lanseze două rachete care zboară pe o distanţa de câtiva kilometri.

IATĂ TESTELE DE LA PEENEMUNDE CU RACHETELE V-2

Odată cu venirea la putere a naziştilor cercetarea în domeniul rachetelor capătă un avânt fără precedent. În Peenemunde, aproape de Marea Baltică, se construieşte un uriaş complex de cercetare al cărui director este Dornberger, iar von Braun primeşte funcţia de director tehnic. Acolo se vor dezvolta motoare-rachetă cu combustibil lichid pentru Luftwaffe şi pentru rachete cu raza mare de acţiune. Von Braun devine membru al partidului nazist şi în 1940 intră, ca ofiţer, în rândurile SS.

Mai citiţi:

Antonescu:„Ostaşi, vă ordon:Treceţi Prutul!” VIDEO

La 7 septembrie 1944, primele rachete V 2 dezvoltate de von Braun sunt lansate către Marea Britanie. În timpul campaniei de bombardament îsi pierd viata circa 2.500 de britanici. Un număr similar de victime se înregistreaza şi în timpul bombardamentelor asupra oraşului belgian Anvers.

Află ce spune reputatul istoric Mihai Retegan despre armele secrete ale lui HitlerVIDEO

Wernher von Braun s-a predat la sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, împreuna cu o bună parte a echipei sale ştiinţifice de la Peenemünde, trupelor americane. A devenit cetăţean al Statelor Unite. A lucrat la programul militar american ICBM (Intercontinental ballistic missiles "rachete balistice intercontinentale"), apoi la NASA, ca director al centrului Marshal pentru zboruri spaţiale (Marshall Space Flight Center).

CLICK AICI PENTRU A VEDEA O GALERIE FOTO CU ARMELE SECRETE ALE LUI HITLER

A devenit şeful proiectului rachetei Saturn V, racheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite să lanseze în spatiu nave din ce în ce mai performante din seria programului spaţial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronauşilor în misiunile spaşiale Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 si Apollo 17.  A murit la 16 iunie 1977,  în Alexandria, Virginia.