Vasili Alexandrovich, salvatorul americanilor din anul 1962 jpeg

Vasili Alexandrovich, salvatorul americanilor din anul 1962

📁 Războiul Rece
Autor: Miruna Elena Popa

 Vasili Alexandrovich Arkhipov, născut într-o familie de țărani dintr-un oraș în apropiere de Moscova, a participat la războiul sovieto-japonez în august 1945 şi a salvat Statele unite ale Americii de la un dezastru de proporţii. 

În luna octombrie a anului 1962, în plină Criză a Rachetelor Cubaneze, un submarin sovietic era detectat de Marina Americană în apele Mării Caraibilor. In perioada aceea preşedintele John F.Kennedy tocmai instituise blocada asupra Cubei, fapt pentru care traficul naval în zonă era total interzis.

 Căpitanul Valentin Savitsky, aflat la comanda navei B-59, a dat ordin ca racheta de la bord să fie pregătită pentru lansare, deşi nu avea niciun fel de aprobare din partea superiorilor săi de la Moscova. Dacă acest lucru se întâmpla, toate cele 11 vase militare americane aflate în apropiere erau pulverizate.

Chiar dacă Arkhipov a fost doar al doilea comandant al submarinului B-59, el a fost, de fapt, comandantul întregii flote de submarine, inclusiv B-36 și B-130 B-4 și egal în rang cu Savitsky (reputație pe care Arkhipov a câștigat-o din comportamentul său curajos în anul precedent, în incidentul cu submarinul sovietic K-19). Nu a fost de acord cu iniţiativa lui Savitsky şi conform regulamentului de la acea vreme (pentru a lansa un proiectil nuclear comandanţii submarinelor trebuiau să aibă acceptul tuturor celorlalţi omologi ai lor) ordinul de lansare a fost oprit.

După ce Arkhipov a reuşit să oprească lansarea proiectilului, submarinul a fost nevoit să iasă la suprafaţa apei. Marinarii sovietici au fost întâmpinaţi de un distrugător al Marinei Americane însa nu a avut loc o confruntare între nave. Americanii nu au ştiut cu exactitate dacă la bordul submersibilului se află, într-adevăr, o rachetă nucleară şi în cele din urmă le-au acordat ruşilor permisiunea de a se întoarce în ţara lor. Arkhipov nu a fost pedepsit pentru faptul că a întrerupt, practic, misiunea, ci a fost promovat în grad deoarece a reuşit să salveze echipajul de la bordul sumbarinului.

Pe data de 19 august 1998, Vasili Alexandrovich s-a stins din viaţă după ce pierde lupta cu cancerul la rinichi, boală agravată de radiaţiile din misiunea K-19 din 1961.Vasili Arkhipov a fost căsătorit cu Olga Arkhipova şi a avut o fiică pe nume Yelena. Era cunoscut a fi un om timid și umil iar soţia lui îl descrie într-un interviu ca fiind inteligent, politicos și foarte calm.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vasili_Arkhipov

https://goo.gl/mhdjnJ