Lui Vincent van Gogh îi plăceau atât de mult prostituatele, încât s-a mutat cu una din ele. O chema Christine Clasina Maria Hoornik, dar el o alinta Sien. Era cu trei ani mai în vârstă decât el, dar viaţa dură pe care o ducea o făcea să pară mult mai batrână. Avea o fiică de cinci ani şi era din nou gravidă. Tatăl copilului dispăruse. Femeia era o beţivă şi, la fel ca mama ei, îşi vindea trupul ca să aibă din ce trăi.

Cu o satisfacţie aproape masochistă, Vincent făcea curăţenie în casă, se ocupa de hrana zilnică şi avea grijă de fiica ei. O folosea pe Sien ca model şi încerca să o schimbe, dar nu a reuşit. Ceea ce a reuşit însă a fost să o determine să se spele, să fie mai curată, ducând-o aproape cu forţa la băile publice.  Tablourile care au avut-o drept model pe Sien o arată uscăţivă şi slută şi cu sânii lăsaţi. Părea tristă, jalnică şi îmbătrânită înainte de vreme.

Când van Gogh a anunţat ca vrea să se căsătorească cu Sien, părinţii l-au ameninţat că-l vor interna într-un spital de nebuni. În ciuda tuturor ameninţărilor, nu a vrut să renunţe la această femeie.“Ea şi cu mine suntem doi nefericiţi care trebuie să rămânem uniţi şi să ne ducem crucea împreună”, scria el.

În iunie 1882, van Gogh a fost internat în spital cu febră, dar şi pentru că avea gonoree. Deşi i-a spus fratelui său Theo că era doar o “boală venerică uşoară”, a trebuit să suporte până la urmă introducerea unui cateter în penis ca să poată totuşi să facă pipi. În timp ce se afla în spital, Sien a fost şi ea internată ca să-şi aducă pe lume copilul. Vincent a suportat durerile pe care i le-a provocat această boală cu stoicism, spunând că erau nimic în comparaţie cu durerile naşterii prin care trecuse Sien.

Van Gogh s-a mutat într-un apartament mai mare pe care îl va folosi apoi şi ca atelier. Acolo i-a pictat pe Sien, cea spurcată la gură, şi pe copilul ei bolnav de icter în chip de Madonna şi pruncul. De fapt, Sien era orice altceva în afară de o mamă bună, deoarece obişnuia să bea, să fumeze şi să-şi neglijeze copiii.

Ca şi când Sien singură n-ar fi fost destul, trebuia să-i suporte şi familia. Fratele ei, care îşi pusese propria soţie să se prostitueze şi apoi divorţase de ea, dorea să devină proxenetul lui Sien şi, în schimbul unei părţi din câştiguri, mama lui Sien l-a susţinut în această afacere. Familia a început să-i joace tot felul de feste lui van Gogh pentru a scăpa de el.

Artistul era din ce în ce mai deprimat şi mai retras. Theo a venit să-l viziteze. Şi el salvase o femeie decăzută, dar care era dintr-un cu totul alt aluat decât Sien. Femeie educată, aceasta fusese împinsă spre prostituţie de ghinion şi, când Theo a întâlnit-o, era în pragul sinuciderii. Vincent vedea în acest lucru o veste minunată. Acum fratele său putea să-l înţeleagă cu adevărat. Theo i-a răspus sec că erau doar doi idealişti proşti.

Situaţia lui van Gogh devenea disperată. I-a spus lui Sien că trebuia să plece în provincie să picteze şi, înainte să plece, a încercat să-i găsească o slujbă. Numai că, în loc să meargă la interviurile pe care i le aranjase, se ducea la magazinul de vinuri şi se îmbăta.  Când s-a întors din călătorie, a aflat că Sien se întorsese la vechea ei meserie. Sien s-a sinucis în 1904.

sursa:http://istoriiregasite.wordpress.com/2012/10/07/van-gogh-si-prostituata/