Sasuke Uchiha: istoria unui personaj jpeg

Sasuke Uchiha: istoria unui personaj

📁 Istoria Filmului
Autor: Denisa Stancu

Sasuke Uchiha este unul dintre cele mai complexe personaje existente atât în manga cât și în anime-ul Naruto apărut pe data de17 februarie 2007 la TV Tokyo, în regia lui Hayato Date. 

Sasuke Uchiha este considerat de către însuși Masashi Kishimoto creatorul seriei manga Naruto (manga= banda de desenat japoneză), ca fiind cel mai complicat personaj de realizat,atât ca tehnică de reprezentare, cât și personalitate. Vestimentația, desenarea ochilor cât și încărcătura emoțională a personajului Sasuke sunt cele trei mari categorii cu dificultate crescută despre care Kishimoto discută pe larg într-un interviu acordat în Shonen Jump Alpha: ,,Nu știam de la ce să pornesc. Aveam în minte proiectate trăsăturile faciale. Nu trebuia să dau greș cu ochii. Ochii lui Sasuke trebuiau să redea lumea sa interioară, drama prin care a trecut, devenirea sa. Am ales cel mai bun model pentru redarea Sharinganului. Avea să fie special, știam că așa trebuie să fie. A fost extrem de greu să-i redau mai apoi mișcările, pentru că în orice moment se putea confunda cu un personaj adult.”

Clipboard01g jpg jpeg

Cine este Uchiha Sasuke?

Încă din debutul animeului aflăm că Sasuke este unicul supraviețuitor al clanului Uchiha, după ce fratele său mai mare Itachi ucide fiecare membru al clanului, inclusiv propria familie. Mult mai târziu vom afla că Itachi este practic condiționat să asasineze membrii clanului pentru a reda o perioadă de pace și non-revolte sociale și politice ce ar fi fost concretizate într-un război infinit în interiorul regiunii Konoha. Itachi acceptă poziția de criminal impunând el însuși o regulă: supraviețuirea lui Sasuke, lucru ce se va și întâmpla.

Clipboard01 jpg jpeg

Sasuke va trăi și se va maturiza sub egida urii purtate față de fratele său pe care îl consideră un călău, având ca unic scop răzbunarea. Lui pe parcursul seriei i se ascund multe adevăruri unul dintre cele mai importante fiind faptul că nu știe adevăratul motiv pentru care Itachi a fost obligat să ucidă familia, astfel încât el își conturează un adevăr empiric și va acționa în consecință.

Din istoria personajelor anime,Sasuke Uchiha este considerat un caz rar, el nu este creat doar să acționeze excepțional sau să se comporte și să gândească excepțional, dar este conceput pentru a bifa pe rând fiecare din următoarele categorii: erou, antierou, personaj negativ și în final reîntorcerea la condiția de antierou.

În incipit este erou fiindcă apără Konoha, își salvează și protejează prietenii, conține doza de inocență, evoluează spre antierou când decide să părăsească satul natal pentru a obține puterea absolută astfel încât să îl poată depăși pe Itachi și să se răzbune. Obsesia sa pentru putere îi accesează puteri fantastice oculare precum Sharinganul (supranumit Ochiul raiului sau ochiul care reflectă inima fiind un dojutsu kekkei genkai al clanului Uchiha; acest ochi are puteri deosebite oferindu-i utilizatorului informații despre mișcările adversarului, mai mult decât atât, ajuns în stadiul de Mangekyou Sharingan se dobândește o cantitate colosală de putere și control foarte greu de contracarat sau egalat de alți membrii ai altor clanuri,motiv pentru care utilizatorul atinge pragul invincibilului). Sasuke poate fi considerat personaj negativ în momentul în care acțiunile sale depășesc cadrul convențional atacânsu-și prietenii și continuând cu dorința de răzbunare. Va reveni la conceptul de antierou spre finalul animeului redescoperind propria lumină cu ajutorul prietenului său Naruto, într-o confruntare de proporții.

Tot din istoria personajelor anime, Sasuke este considerat un geniu, personajul fiind conceput după canoanele romantice. Masashi Kishimoto accentuează faptul că Sasuke și Naruto trebuie văzuți împreună: ,,Sasuke este tot timpul ca un ecou în mintea mea.Naruto și Sasuke sunt o echipă în mod paradoxal. Când scriu despre Naruto întotdeauna trebuie să mă gândesc la Sasuke. Sunt două personaje total opuse ale spectrului, precum Yin și Yang.”

Clipboard03 jpg jpeg

Viitorul ambelor personaje evoluează concomitent, cei doi fiind interconectați. Precum ni se va releva mai târziu în serie ei sunt descendenții Înțeleptului celor șase căi Hagoromo Otsutsuki. Sasuke este reîncarnarea fiului genial Indra Otsutsuki iar Naruto este fiul mai puțin înzestrat cu capacități intelectuale dar care are o lumină interioară, o căldură ce îl ajută să comunice cu oamenii și să-i protejeze. Prin urmare, întuneric și lumină.

Una dintre cele mai importante scene de privit și analizat datorită impactului psihologic ce îl crează este cea în care Sasuke își ucide fratele. Uchiha Sasuke nu simte o împăcare sufletească prin acest act ci o tristețe apăsătoare fapt ce denotă dragostea imensă ce o purta fratelui său Itachi. Scena trebuie analizată în contextul următoarei în care lui Sasuke i se relevă adevărul de către Obito Uchiha (un alt supraviețuitor al clanului despre care se considera că murise cu mult dinaintea nașterii lui Sasuke).

Clipboard04 jpg jpeg

Creatorul Masashi Kishimoto explică că această scenă a reprezentat un grad mare de dificultate. Trebuia să redea cu acuratețe emoțiile trăite de Sasuke și revolta sa interioară, a unui om ce neagă realitatea aflată despre cine era cu adevărat Itachi Uchiha. Când Sasuke află că de fapt fratele său a fost un martir și un adevărat erou care îi dorea doar binele, lumea sa interioară se clatină, căutând o nouă formă de existență atașată răzbunării. Scena ne prezintă un personaj masculin tânăr adult care trăiește șocul și digeră realitatea extrem de greu, fapt absolut normal. Practic istoria sa se va duce spre o altă traiectorie. Kishimoto a redat expresiv ochii lui Sasuke conectând fiecare trăsătură facială și gest într-o gamă dinamică. Scena este profund psihologică și conține o finețe caracteristică stilui artei lui Kishimoto.

Clipboard05 jpg jpeg

O altă scenă importantă de amintit pentru istoria personajului este cea în care Sasuke se decide să participe la război ca aliat al binelui. Important de menționat ce anume l-a determinat să ia această decizie? Răspunsurile primite de la primul hokage Hashirama Senju. Uchiha Sasuke îi atribuie întrebări cu substrat istoric prin excelență: Ce este un teritoriu? Ce este un sat? Ce înseamnă să fii un ninja? De ce trebuie să ne apărăm un teritoriu sacrificându-ne?

Toate aceste întrebări istorice de aflare a originii și conturării identității naționale au o latură filosofică cât și politică. Scena este atent ilustrată și este cheia redirecționării traseului evolutiv al personajului Sasuke Uchiha. El intră în război ca aliat al Konohăi iar după lupta finală dintre el și Naruto decide să nu mai atace niciodată satul natal și să îl protejeze pentru totdeauna, într-un parcurs al catharsisului (purificării interne, spirituale).

În concluzie Uchiha Sasuke este unul dintre cele mai proeminente figuri ale istoriei animeurilor, fiind înzestrat cu o capacitate intelectuală și putere impresionante. Rămâne poate unul dintre cele mai dificile personaje de conturat atât la nivel artistic cât și caracterologic precum afirmă creatorul Masashi Kishimoto.