Autor 6411 vizualizări


Discipol al scriitorului Eugene Ionesco şi al actriţei Lucia Sturdza Bulandra, Radu Beligan este un nume cheie al teatrului românesc. De la bravul Richard al III-lea la romanticul Romeo, de la Rică Venturiano la Robespierre, maestrul s-a pus în pielea a peste 100 de personaje.

A intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor ca încă joacă pe o scenă de teatru. Radu Beligan a iubit şi a înţeles teatrul. "Iubesc teatrul, care este arta de a povesti opoziţiile.Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt".

Ironic sau nu, ultimul rol pe care l-a jucat a fost cel al lui Leon Saint Pe, din piesa „Egoistul”, unde spunea „Mă simt foarte bine în dimineaţa asta. Am să-i îngrop pe toţi. Am un singur regret, că nu i-am îngropat de tânăr”. Plecat să joace pe scena eternă a teatrului, maestrul Beligan rămâne în istoria noastră „un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni”, după cum l-a caracterizat marele scriitor, Camil Petrescu.

Alexandru Arşinel declara la auzul veștii dispariţiei maestrului Radu Beligan. „Istoria vieții lui face parte din istoria teatrului românesc”, a spus acesta.

Radu Beligan-Omagiu prin fotografie

Maestrul Radu Beligan a murit!

Viața de familie a marelui actor

Dincolo de cariera de actor, Radu Beligan omul a avut o viață plină de lucruri frumoase, dar și întâmplări tragice. A fost căsătorit de trei ori si are patru copii. Prima sotie a lui maestrului a fost actrita Nineta Gusti. Aceasta l-a fermecat pe Radu Beligan cu trăsăturile sale exotice (era jumătate grecoaică). Cei doi au fost casatoriti timp de 15 ani, dar nu au avut copii. Ea a murit în 2002, in localitatea Crevedia.

A doua soție a maestrului a fost Dana Crivăț,  care i-a daruit acestuia primul copil, pe Anamaria, actualmente o scriitoare de succes, stabilită de multă vreme in Australia. Deși Anamaria avea o relație excelentă cu tatăl ei, aceasta a ales să plece din România pe motiv că nu poate să se dezvolte în umbra lui Radu Beligan, considerat un simbol al teatrului si al culturii din România.

Ultima soție a fost Marica Beligan cea care i-a dăruit marelui actor trei copii, pe Lamia, Raluca si Alexandru. Scriitoarea s-a nascut in Belgia, dar s-a stabilit definitiv in Romania după ce s-a indragostit de Radu Beligan,  cel care i-a devenit sot. Totuși în 1993, familia actorului a trecut printr-o adevărată dramă, Marica murind de cancer în luna februarie.