Roluri memorabile ale maestrului Radu Beligan si parți din viață pe care nu le cunoșteați jpeg

Roluri memorabile ale maestrului Radu Beligan si parți din viață pe care nu le cunoșteați

Discipol al scriitorului Eugene Ionesco şi al actriţei Lucia Sturdza Bulandra, Radu Beligan este un nume cheie al teatrului românesc. De la bravul Richard al III-lea la romanticul Romeo, de la Rică Venturiano la Robespierre, maestrul s-a pus în pielea a peste 100 de personaje.

A intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor ca încă joacă pe o scenă de teatru. Radu Beligan a iubit şi a înţeles teatrul. "Iubesc teatrul, care este arta de a povesti opoziţiile.Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt".

Ironic sau nu, ultimul rol pe care l-a jucat a fost cel al lui Leon Saint Pe, din piesa „Egoistul”, unde spunea „Mă simt foarte bine în dimineaţa asta. Am să-i îngrop pe toţi. Am un singur regret, că nu i-am îngropat de tânăr”. Plecat să joace pe scena eternă a teatrului, maestrul Beligan rămâne în istoria noastră „un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni”, după cum l-a caracterizat marele scriitor, Camil Petrescu.

Alexandru Arşinel declara la auzul veștii dispariţiei maestrului Radu Beligan. „Istoria vieții lui face parte din istoria teatrului românesc”, a spus acesta.

Radu Beligan-Omagiu prin fotografie

Maestrul Radu Beligan a murit!

Viața de familie a marelui actor

Dincolo de cariera de actor, Radu Beligan omul a avut o viață plină de lucruri frumoase, dar și întâmplări tragice. A fost căsătorit de trei ori si are patru copii. Prima sotie a lui maestrului a fost actrita Nineta Gusti. Aceasta l-a fermecat pe Radu Beligan cu trăsăturile sale exotice (era jumătate grecoaică). Cei doi au fost casatoriti timp de 15 ani, dar nu au avut copii. Ea a murit în 2002, in localitatea Crevedia.

A doua soție a maestrului a fost Dana Crivăț,  care i-a daruit acestuia primul copil, pe Anamaria, actualmente o scriitoare de succes, stabilită de multă vreme in Australia. Deși Anamaria avea o relație excelentă cu tatăl ei, aceasta a ales să plece din România pe motiv că nu poate să se dezvolte în umbra lui Radu Beligan, considerat un simbol al teatrului si al culturii din România.

Ultima soție a fost Marica Beligan cea care i-a dăruit marelui actor trei copii, pe Lamia, Raluca si Alexandru. Scriitoarea s-a nascut in Belgia, dar s-a stabilit definitiv in Romania după ce s-a indragostit de Radu Beligan,  cel care i-a devenit sot. Totuși în 1993, familia actorului a trecut printr-o adevărată dramă, Marica murind de cancer în luna februarie.