Povestea Tinei Livanos,  cea mai frumoasă femeie din Grecia, pentru care s au luptat doi magnati Aristotel Onassis și Stavros Niarchos jpeg

Povestea Tinei Livanos, cea mai frumoasă femeie din Grecia, pentru care s-au luptat doi magnati Aristotel Onassis și Stavros Niarchos

📁 Biografii
Autor: Redacția

Întreaga Grecie este plină de legende. Iată povestea incredibilă a Tinei Livanos, cea mai frumoasă femeie din Grecia care s-a căsătorit cu doi dintre cei mai mari magnați ai secolului XX. Află totul despre legendă, despre rivalitatea dintre cei doi bărbați, despre moartea lor tragică și despre insula care va deveni un complex de lux pentru turiști.

Pe 10 octombrie 1974, Tina Livanos, o femeie frumoasă aristocratică, a fost găsită moartă într-o cameră de hotel din Paris. Acea dată a fost sfârșitul unei vieți de legendă, marcată de femeia care se căsătorise cu doi dintre cei mai bogați magnați ai Greciei: Aristotel Onassis și Stavros Niarchos.

Moartea ei a fost atribuită utilizării excesive a barbituricelor, adică a medicamentelor care prezintă un efect de deprimare a sistemului nervos central, având astfel o gamă largă de efecte dependente de doză.

În prezent, barbituricele care încă mai sunt în uz sunt utilizate ca anestezie generală și ca tratament pentru epilepsie, migrenă acută, eutanasie sau pentru realizarea pedepsei capitale.

În camera alăturată, soțul ei, Stavros Niarchos, dormea, neștiind tragedia.

Tina Livanos, una dintre cele mai frumoase și dorite femei din Grecia, în secolul al XX-lea

Tina Livanos s-a născut în anul 1929 și a fost crescută de tatăl ei, Stavros Livanos, patronul unui imperiu de transport maritim, ca o adevărată prințesă. Aceasta a trăit atât în Londra, cât și în New York, a studiat la cele mai bune colegii, a petrecut vacanțe în cele mai cosmopolite stațiuni din întreaga lume și a interacționat cu prinți și regi, precum și cu actori celebri și vedete internaționale încă de la o vârstă fragedă.

Înzestrată cu o frumusețe răpitoare, Tina a atras toate privirile în fiecare loc în care a mers. Doi dintre bărbații care au fost încântați de frumusețea ei erau expeditorii magnaților Onassis și Niarchos.

Lupta strânsă pentru mâna Tinei Livanos

Peter Evans, biograful armatorului Aristotel Onassis, a povestit că acesta din urmă era extrem de gelos pe Niarchos pentru eleganța sa, pentru aerul său aristrocratic și a prezenței sale cosmopolite. Potrivit lui, chiar și în cel mai scump costum, Onassis arăta ca un sărac care încerca permanent să impresioneze, dar fără prea multe rezultate, comparativ cu Niarchos, care nu făcea niciun efort, potrivit greekreporter.com

Niarchos a fost primul dintre bărbații care s-a apropiat de Stavros Livanos , tatăl Tinei, și i-a cerut mâna acesteia încă de când avea 14 ani. Atunci, magnatul l-a sfătuit să aibă răbdare pentru că avea o altă fiică, Eugenia, care a trebuit să se căsătorească mai întâi pentru că era mai mare cu trei ani.

Nici Onassis nu a stat pe gânduri și a cerut-o pe Tina, însă a primit același răspuns din partea părintelui. Cu toate acestea, Onassis a fost mai insistent, fiind foarte motivat să i-o ia în față adversarului său.

După trei ani de întâlniri, cadouri scumpe, o mulțime de zile petrecute pe iaht, tatăl Tinei i-a dat binecuvântarea lui Onassis în anul 1946, pe când fata avea doar 17 ani,

În același an, 1946, în New York, a avut loc nunta fastuoasă, devenită evenimentul social al anului pentru cei mai bogați și faimoși.

Căsătoria, începutul unei rivalități epice între cei mai bogați și mai proeminenți greci ai vremii, Onassis și Niarchos

La un an de la nunta, Niarchos s-a căsătorit cu Eugenia Livanos, sora mai mare a Tinei, la fel de căutată, dar mai puțin frumoasă.

Cei doi bărbați, care acum erau înrudiți prin căsătorie, s-au implicat într-o adevărată rivalitate.

Pe 30 aprilie 1948, Tina Livanos năștea un băiețel, într-o clinică din New York, pe care l-a numit Alexandros, iar doi ani mai târziu a născut o fetiță, pe Christina.

Obsesia lui Onassis pentru femeile frumoase nu s-a oprit la Tina, iar femeia știa despre aventurile pe care le avea soțul ei, dar nu știa niciodată identitatea femeilor.

Cu toate acestea, răspunzându-i cu aceeași monedă, Tina a început o aventură cu tânărul milionar brazilian și vedetă playboy Reinaldo Herrera, moment în care Onassis a devenit furios.

Drept răzbunare pentru infidelitatea Tinei, Onassis s-a îndrăgostit public de una dintre cele mai faimoase femei grecești de atunci, cântăreața de operă Maria Callas.

Maria Callas, amanta lui Onassis

În vara anului 1959, Onassis i-a invitat pe Callas și pe soțul ei Giovanni Battista Meneghini într-o croazieră pe luxosul vas "Christina", cel al tatălui Tinei. La început, totul a mers bine, iar Livanos s-a bucurat de compania lui Callas.

Până la sfârșitul croazierei, Onassis nu mai putea să-și ascundă dragostea pentru Callas, ceea ce a făcut-o pe soția sa să părăsească nava în grabă.

În 1959, Tina Livanos a cerut divorțul la Curtea Supremă din New York, invocând adulter, singura cauză de divorț recunoscută în acele zile în New York, și a cerut custodia lui Alexandros și Christina.

Chiar dacă era nervoasă pe Onassis, Tina nu a vorbit niciodată despre Maria Callas ci, ca motiv al divorțului, a spus că soțul ei a comis adulter cu o femeie numită J.R. pe uscat și pe mare, în SUA, Franța, Monte Carlo, Grecia și Turcia.

Un an mai târziu, Livanos și Onassis au fost oficial divorțați, fără să se menționeze adulterul în documentele oficiale de divorț.

Moarte în condiții misterioase

Pe 4 mai 1970, Niarchos a apărut în ziarele din întreaga lume, după ce soția sa, Eugenia, în vârstă de 44 de ani, a fost găsită moartă pe insula lor privată Spetsopoula în circumstanțe suspecte.

Deși pe corpul femeii au fost găsite semne de luptă și vânătăi și au existat multe speculații cum că ar fi fost ucisă, cauza oficială a decesului a fost utilizarea excesivă a barbituricelor.

Familia Livanos a stat alături de Niarchos și a susținut că Eugenia a murit din cauza utilizării excesive a barbituricelor și că vânătăile s-au produs atunci când Niarchos a încercat să o reînvie. Aceasta părea o explicație plauzibilă, deoarece vânătăile erau minore și probabil că nu ar fi putut duce la moarte.

În 1961, Tina Livanos s-a căsătorit cu englezul John Spencer-Churchill, al 11-lea duce de Marlborough, cu care a rămas căsătorită timp de zece ani, divorțând în 1971.

Câteva luni mai târziu, Tina Livanos șoca întreaga lume după ce s-a căsătorit cu Stavros Niarchos, rămas văduv după moartea surorii Tinei și cel mai aprig rival al lui Onassis.

Nunta a avut loc atunci când familia Livanos și-a dat binecuvântarea, arătând public că l-au absolvit pe Niarchos de orice responsabilitate în moartea Eugeniei.

Cu toate acestea, Onassis și fiul Tinei, Alexandros, s-au opus deschis alegerii femeii.

O altă moarte tragică

După mai puțin de doi ani de la căsătorie, o altă dramă marca familia. În martie 1973, singurul fiu al Tinei și al lui Onassis, Alexandros, a fost ucis într-un accident de avion la Atena. Din acel moment, biografii îi descriu pe părinții Tina Livanos și Aristotel Onassis, ca doi morți vii.

După acest punct, tragedia a urmărit familia peste tot.

Anul următor, pe 10 octombrie 1974, Tina Livanos a întâlnit incredibil aceeași soartă nefericită ca și sora ei. Ea a fost găsită moartă într-un hotel din Paris, cauza morții fiind o supradoză de barbiturici.

Onassis însuși a murit de tristețe un an mai târziu, mulți apropiați susținând că nu a reușit niciodată să-și revină de la moartea bruscă a fiului lor iubit. Acesta a fost îngropat în Skorpios, lângă mormântul fiului său

Statuia lui Aristotel Onassis din Nydri, în Lefkada

Chiar pe portul Nidri, se află o statuie dedicată lui Aristotel Onassis, celebrul om de afaceri grec, care este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Locuitorii din Nidri îl iubeau mult pe Onasis, deoarece venea frecvent cu o barcă de la Skoprios, insula sa privată, la Nidri pentru a face o plimbare sau a mânca în tavernele locale, potrivit greeka.com

Aristotel Onassis s-a născut în 1906 în Smirna, Turcia modernă, având ambii părinți greci. În 1923, a plecat la Buenos Aires, Argentina, și acolo a început să-și facă averea din comerțul cu tutun, comerțul cu petrol și transportul maritim. Treptat, a fost stabilit ca armator independent în domeniul petrolierelor.

Relația lui cu Maria Callas s-a încheiat în 1968, când Onassis a trădat-o și s-a căsătorit cu Jacqueline Kennedy, văduva președintelui american John Kennedy, pe insula sa privată, Skorpios.

Complex uriaș, construit pe insula Skorpios până în 2024

Guvernul elen a dat acordul pentru construirea unui complex de lux pe insula Skorpios, situată în largul coastelor de vest ale Greciei.

Proiectul include construirea unui hotel de cinci stele, unui centru de tip spa, unui amfiteatru, amenajarea unei ferme şi a unei livezi, unor piscine, instalaţii sportive şi a două debarcadere pentru iahturi.

Preţul a fost evaluat la 165 de milioane de euro, potrivit Monitorului Oficial din Grecia, potrivit Agerpres.

Insula Skorpios, care are o suprafaţă de 83 de hectare și a fost vândută în anul 2003 de nepoata celebrului armator grec, unica moştenitoare a acestei dinastii, Athina Onassis Roussel, către miliardarul rus Dmitri Ribolovlev.

Potrivit Ministerului elen al Dezvoltării, cel puţin 130 de locuri de muncă ar putea fi create datorită acestei investiţii. Presa elenă scrie că acest complex va fi finalizat şi pregătit să primească turişti în vara anului 2024.

În perioada de glorie a armatorului Aristotel Onassis, şefi de state, actori şi artişti de seamă veneau să se relaxeze în sezoanele estivale pe insula Skorpios şi atrăgeau curiozitatea cetăţenilor greci şi a presei mondene internaţionale.