James Barry, impresionanta istorie a femeii deghizate în doctor jpeg

James Barry, impresionanta istorie a femeii deghizate în doctor

📁 Biografii
Autor: Miruna Elena Popa

Margaret Ann Bulky a fost născută în anul 1789, în Cork, Irlanda într-o perioadă în care femeile erau excluse din învățământul formal și nu puteau practica medicina. Aceasta era interesată să studieze și chiar din copilarie își dorea să poată trece peste limitele impuse de societate: „Dacă nu aş fi fost fată, aş fi devenit soldat.” La vârsta de 18 ani, Margaret Ann a dat naştere unei fetiţe, Juliana, care a crescut cu mama ei. 

Numele ales de aceasta pentru varianta masculină pare că ar fi aparţinut chiar fratelui ei, „originalul” James Barry, un academician şi pictor care ar fi murit în 1806 şi i-ar fi lăsat un număr impresionant de bani ei şi Julianei. Margaret, împreună cu mama sa au plecat în Londra unde a inceput procesul de schimbare al tinerei.

Ajutată de cateva persoane importante, printre care și Generalul Francisco de Miranda și David Steuart Erskine, după 3 ani, Margaret Bulky a încetat să mai existe, luându-i locul James Barry. Era îmbrăcată mai mereu într-un pardesiu larg ce îi putea ascunde formele și purta pantofi cu câteva numere mai mari. Dupa ce s-a mutat în Edinburgh, în anul 1809, „tânărul” Barry s-a înscris la o scoală medicală.

Ceilalți nu au suspectat faptul că Barry nu este bărbat ci statura scurtă, vocea subțire și pielea foarte netedă au cauzat îndoieli în legătură cu vârsta legală a acestuia. Când lui Barry nu i s-a permis să dea examenele deoarece oamenii au suspectat că era prea tânăr, Lordul Erskine a intervenit. Dupa ce a primit diploma în medicină, la vârsta de 22 de ani, Barry s-a înrolat în armată ca un asistent chirurg.

In anul 1813 şi-a început cariera militară şi de-a lungul timpului a avansat foarte mult în grad datorită abilităţilor medicale excepţionale. James Barry a fost un chirurg foarte priceput, chiar și primul din acea perioadă care a efectuat o operaţie de cezariană cu succes. A fost dedicat reformelor sociale, vorbind despre condiţiile nesanitare din unele spitale, a aranjat un sistem de apa mai bun și îi trata atât pe cei bogaţi cât și pe cei săraci sau pe sclavi.

In 1857 a ajuns la gradul de Inspector General responsabil de spitalele militare, poziție echivalentă a unui General de Brigadă.

Barry a murit în 1865 iar ultima dorință a sa a fost sa fie îngropat în hainele în care a murit, fără ca ele să fie spălate. Insa în momentul în care o asistentă i-a dezbrăcat corpul pentru a pregăti înmormântarea, aceasta a descoperit anatomia feminina şi vergeturile căpătate din timpul sarcinii. Unii dintre cunoscuţii doctorului au prezentat mai multe teorii legate despre alegerile făcute de Barry, însă nimeni nu a putut contesta talentul și inteligenţa acestuia.

Margaret Ann (Dr. James Barry) este înmormântată în cimitirul Kensal Green din nord-vestul Londrei şi a rămas în istorie ca una dintre cele mai importante femei al domeniului medical din acea perioadă.

http://www.history.com/news/the-extraordinary-secret-life-of-dr-james-barry

BBC History Magazine