„Indiana Jones“ de Transilvania: aventurile incredibile ale exploratorului Franz Binder în triburile de canibali din Africa jpeg

„Indiana Jones“ de Transilvania: aventurile incredibile ale exploratorului Franz Binder în triburile de canibali din Africa

📁 Biografii
Autor: Dorin Ţimonea

Franz Binder (1824-1875) a fost un spirit temerar ce poate fi oricând aşezat printre marii exploratori ai lumii. A fost un fel de „Indiana Jones“ al Transilvaniei, având în vedere aventurile incredibile pe care le-a avut în timpul călătoriilor sale prin lume. Binder a fost primul primul european care, în 1860, a intrat în contact cu triburi din regiunea Nilului superior, în inima Africii.

Franz Binder s-a născut în anul 1824 în oraşul Sebeş, într-o familie de farmacişti saşi. Iniţial şi el a dorit să devină farmacist, în buna tradiţie a familiei sale şi a locuit o perioadă la Ploieşti. Fratele său vitreg, Samuel Mauksch, era angajat în serviciul militar egiptean.  

Fiind un pasionat călător, în anul 1849, Binder a întreprins o lungă călătorie în Orientul Apropiat şi în Africa, motivată printre altele şi de dorinţa de a-şi regăsi fratele vitreg, căruia i se pierduse urma. El a a pornit mai întâi spre Constantinopol, iar de acolo spre Bagdad, prin Alep, călare pe catâr. Drumul său şi peripeţiile prin care a trecut este consemnat atât de dr. E. Kurt Binder, un nepot de-al său, în broşura "Călătoriile şi aventurile unui sas din Transilvania" (1930), cât şi de Franz Remmel, în cartea "Călătorind peste şapte mări" (1984), bazându-se pe jurnalul de călătorie al lui Binder. După cum afirmă Remmel, Binder a construit cu mâna sa o plută, cu care a navigat în jos, pe Tigru, spre Bagdad.  

Nereuşind să dea de urma fratelui său vitreg, Binder s-a întors înapoi spre Alep cu caravana, iar de acolo s-a îndreptat spre Cairo. În anul 1850, a ajuns în capitala Egiptului, dar nereuşind să găsească un post de farmacist, va lucra ca tăietor de furnir şi cofetar, iar la un moment dat s-a ocupat şi cu fabricarea berii. Animat de dorul de a călători, Binder s-a angajat conducător de caravane la o companie comercială şi a realizat opt călătorii între Cairo şi Khartoum, capitala Sudanului, de obicei însoţind caravanele misiunii catolice austriece.    

Prima călătorie a început-o la 27 septembrie 1852, încărcând pe corabie "mărgele veneţiene, ţesături colorate de Nanking, fesuri roz şi destule lazi cu marfuri", după cum scria Binder în jurnalul său. Ajuns la Khartoum, la izvoarele Nilului, el nu a putut să încheie afacerea cu negustorul cu care negociase anterior. A stat trei luni la Khartoum, şi-a vândut toată marfa, cumpărând în schimb fildeş şi gumă arabică. S-a reîntors la Cairo, călătorind cu vaporul pe Nil şi apoi traversând deşertul nubian, cu 17 cămile. Ajuns în capitala Egiptului, a adunat o mică avere de pe urma vânzării mărfii aduse.   

Citește continuarea aici