Hillary Clinton – mai mult decât soţia unui preşedinte jpeg

Hillary Clinton – mai mult decât soţia unui preşedinte

📁 Biografii
Autor: Roxana Veliche

Hillary Diane Rodham Clinton s-a născut la data de 26 octombrie 1947 la Chicago în statul Illinois. Provine dintr-o familie din clasa mijlocie în care a primit o educaţie bazată principii americane conservatoare şi principii religioase ale Bisericii Metodiste.

În anul 1965 a absolvit liceul Maine East High School. În perioada studiilor a făcut parte din consiliul elevilor şi a redactat articole pentru ziarul scolii. Este admisă apoi la  Colegiul Wellesley, unde a studiat ştiintele politice. În această perioadă viziunile şi orientările sale politice suferă schimbări majore, astfel renunţă la funcţia de preşedinte din cadrul organizaţiei Tinerilor Republicani de la   Wellesley şi devine interesată de Mişcarea Americană pentru Drepturi Civile şi Războiul din Vietnam. Simpatia sa pentru ideile Partidului Democrat devine evidentă după asasinarea lui Martin Luther King Jr., când organizează o  grevă a  studenţilor timp de două zile cu scopul de a obţine acceptarea mai multor studenţi afro-americani în colegiu.

În 1969 absolvă colegiul cu toate meritele, la un an după ce renunţă definitiv la Partidul Republican.Îşi continuă sudiile la Yale Law School. Va profesa ca avocat şi activist pentru drepturile copilului. În 1974 se mută în  Fayetteville, Arkansas alături de Bill Clinton, unde alege cariera de pofesor la Şcoala de Drept a Univesitatii din Arkansas. După căsătoria din vara  anului 1975 Hillary îşi va păsta numele de familie:Rodham şi pentru o periodă nu îl va accepta pe cel al soţului, fapt ce va atrage critici din partea opiniei publice.

În ianuarie 1979 devine primă doamnă a statului Arkansas, odată cu alegerea lui Bill Clinton în funcţia de guvernator. În această situaţie prima doamnă primeşte conducerea  Rural Health Advisory Committee, funcţie pe care o îndeplineşte cu succes  reuşind să investească eficient fondurile federale pentru a facilita accesul cetaţenilor din medii defavorizate la serviciile medicale.

Din acest moment doamna Hillary Rodham Clinton (preia numele soţului în 1982 în speranţa de a intra în graţiile publicului consevator din statul Arkansas) înregistrează o lungă serie de reuşite:devine prima femeie partener în firma de avocatură Rose Law, devine mama lui Chelsea, singurul copil al familie născută în noiembrie 1980, soţul său  Bill redevine guvernator în 1982, iar familia prosperă de pe urma afacerii imobiliare Whitewater Development Corporation. Hillary Clinton încercă o  reformă a sistemului de educaţie dovedindu-şi devotamentul pentru cauza copiilor şi este aleasă Femeia anului 1983 în statul Arkansas şi Mama anului în 1984.

Succesele sale personale şi profesionale vor juca un rol important şi în câştigarea campaniei lui Bill Clinton în cursa pentru preşedenţia Statelor Unite în 1992, unde Hillary şi-a susţinut permanent soţul

Doamna Clinton a jucat un rol important în mandatul soţului. Activitatea sa a fost asemănată cu cea a  primei doamne Eleanor Roosevelt. Sarcina ce i-a fost acordată a fost una dificilă şi controversată, proiectul de lege viza ca angajatorii să acopere costurile asigurărilor medicale penru angajaţi, un plan de reformă ce a stârnit opoziţii puternice din cauza cărora Hilarry a fost nevoită să poarte o vestă antiglonţ pe toată durata campaniei de promovare a proiectului. În final proiectul nu a trecut de votul Congresului în majoritate Democrat şi ideea a fost abandonată.

În al doilea mandat al preşedintelui Clinton, prima doamnă a primit sarcini în domeniul sănătăţii publice, protecţiei sociale în special drepturile femeilor şi ale copiilor în faţa abuzului domestic, dar s-a ocupat şi de problema veteranilor de război, ce a fost dublată de o puternică activitate diplomatică ce promova pacea şi prosperitatea în lume pe princiile democratice americane.

Tolerand slabiciunile soţului

Hillary Clinton nu a renuntat la familia sa nici în situaţia în care imaginea şi credibilitatea cuplului era pusă la grea încercare de scandalurile in care a fost implicat soţul său. In timpul cursei pentru primul mandat, Bill a fost acuzat de o aventură extraconjugală avută cu o cântăreaţă pe nume Gennifer Flower. Modul inteligent în care cuplul a tratat problema, a făcut ca cei doi să-şi păstreze imaginea şi credibilitatea unei familii puternice şi unite, imagine ce s-a dovedit a fi pe placul publicului american. Acesta nu avea sa fie insa singurul scandal prin care va trece cuplul. Anul 1998 va aduce in atenţia publicului legătura extraconjugală a lui Bill Clinton cu tânăra Monica Lewinsky. Încercând să menţină în faţa publicului imaginea unei femei puternice, ea va alege să stea şi de data aceasta alături de soţul său.

O noua etapa

După finalul mandatului prezidenţial al lui Bill Clinton, fosta prima doamnă nu a dorit să se retragă din viaţa publică, la adăpostul unei imagini publice si a unei cariere reuşite. A candidat şi a câştigat de două ori consecutiv funcţia de senator al statului New York. În 2007 a pornit în cursa pentru preşedenţia SUA. Cel care avea însă să fie nominalizat din partea Partidului Democrat şi mai apoi să câştige, Barack Obama, i-a propus fostei sale rivale postul de Secretar de Stat. Astfel, în ianuarie 2009 Hillay Clinton devenea cel de-al 67 Secretar de stat al SUA.