Filosoful Chrysippus, omul care a murit de râs de la propria glumă jpeg

Filosoful Chrysippus, omul care a murit de râs de la propria glumă

📁 Biografii
Autor: Stan Claudia

Chrysippus Soli a fost un filosof grec de origine din Soli. Acesta a devenit al treilea șef al școlii Cleanthes, murind în jurul anului 230 Î.Hr.

Chrysippus a fost al doilea fondator al stoicismului, excelând în logică, etică, fizică și în teoria cunoașterii. A creat un sistem original numindu-se “logica propozitiilor” pentru a înțelege mai bine funcționarea universului și a căutat un rol pentru libertatea personală în gândire și acțiune. Printre cele mai importante lucrurui pe care filosoful le-a făcut în timpul vieții, acesta a inițiat succesul stoicismului ca una dintre mișcările filosofice cele mai influente în limba greacă și romană din lume.

Din lucrările sale scrise niciuna nu a supraviețuit, cu excepția fragmentelor citate în lucrările anterioare precum Cicero, Seneca, Galen, Plutarh.  

Filosofia

Chrysippus a avut o lungă carieră de a apăra stoicismul împotriva atacurilor din trecut și împotriva tuturor atacurilor posibile viitoare, luând doctrinele lui Zeno și Cleanthes și cristalizandu-le în ceea ce numim astăzi sistemul definitiv al stoicismului. El a elaborat doctrinele fizice ale stoicitilor și teoria cunoașterii, creând o parte din logica formală.  

Logica și propozițiile

Chrysippus a scris mult de tema logicii și a propozițiilor, creând un sistem de logică propozițională. Acesta a introdus interrelațiile dintre termenii “Socrate” și “om”, spunând “toti oamenii sunt muritori. Socrate este un om. Deci Socrate este muritor.”. Deși Diodor Cronus și Philo au lucrat în acest domeniu, iar elevii lui Aristotel, Teofrast și Eudemus, au investigat silogisme ipotetice, Chrysippus a dezvoltat aceste principii într-un sistem coerent de logică a propozițiilor. De asemenea, el a legat propozițiile printre conectori logici și prin conjuncții.

Chrysippus a compus mai mult de 700 de lucrări. Acestea au fost scrise cu ajutorul dorinței cuprinzătoare de a analiza ambele părți ale unui argument. Criticii l-au considerat pe acesta fiind difuz și obscur, însă abilitățile sale erau foarte apreciate, el ajungând să fie văzut ca o autoritate proeminentă pentru școală.

Decesul

Acesta a murit la vârsta de 73 de ani, existând două posibile cauze ale decesului. Prima posibilă cauză este datorată vinului nediluat, iar a doua posibilă cauză este din cauza că acesta se uita la un măgar ce mânca, înecându-se când a spus o glumă despre măgar. Este singurul om care este posibil să fi murit din cauza propriei glume.