Domnitorul Constantin Brâncoveanu, mutat la Hurezi? jpeg

Domnitorul Constantin Brâncoveanu, mutat la Hurezi?

📁 Biografii
Autor: Redacția

Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vâlcea face demersuri pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu, de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi, a declarat marţi directorul instituţiei, Florin Epure.

"La împlinirea a 296 de ani de la moartea martirică a lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, precum şi la împlinirea a 313 ani de la ctitorirea Mănăstirii Hurezi, am întreprins demersuri pentru aducerea moaştelor. Încă din anul 2007, la Mănăstirea Hurezi s-a semnat 'Memoriul pentru aducerea Sfintelor Moaşte ale voievodului martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, la ctitoria sa de la Hurezi'.

Studiul ştiinţific care însoţeşte acest document a fost realizat de Radu Ştefan Vergatti, profesor la Universitatea din Bucureşti şi membru al Academiei Române", a precizat Epure. Potrivit acestuia, memoriul este considerat un pas important în demersul aducerii Sfântului Martir Brâncoveanu la Hurezi, unde mormântul de marmură stă gol de aproape trei secole.

"Documentul de la Hurezi poartă mesajul vâlcenilor, care şi-au dat semnătura în acea zi pentru o reparaţie istorică şi morală, pentru a împlini voinţa domnitorului de a fi înhumat în ctitoria sa de la Hurezi, după tradiţia creştină a voievozilor de a-şi clădi necropola încă din timpul vieţii. Acest mesaj va fi înmânat Prea Fericitului Daniel, Patriarhul României, precum şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional", a mai spus Florin Epure.

Anul acesta se împlinesc 296 de ani de la moartea voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, care a fost decapitat de turci, alături de fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi de ginerele său, vistiernicul Ianache Văcărescu.