simeon stalpnicul png

Din galeria personalităților aromâne (III): Simona Halep

📁 Istoria Sportului
Autor: Doru Ţuinea

Simona Halep s-a născut la 27 septembrie 1991, la Constanța, într-o familie de aromâni. Stere Halep, tatăl Simonei, mărturisea într-un interviu că fata lui „este mândră ca e aromâncă. Acasă vorbim armâna, iar de fiecare dată când vine din turnee, Simonei îi place să asculte muzică aromână. Respectă toate datinile si tradițiile noastre. Ca fată, nu-i place sa iasă in față niciodată. Iar în privința alimentației se dă în vânt după plăcintele cu ștevie şi urzici, care reprezintă tot o tradiție, la noi, la aromâni”.

Părinții au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-și sprijini fata să-și urmeze visul de a practica tenis de performanță. Simona Halep a început tenisul la vârsta de 4 ani și jumătate. Doi ani mai târziu a fost legitimată la Clubul Sportiv nr. 2 din Constanța. A participat la campionatele naționale de 12, 14 și 16 ani, la competițiile internaționale pentru junioare și, împreună cu echipa, la Cupa Federației de Tenis. În anul 2008 a participat la o serie de competiții pentru junioare și a reuşit să câștige turneul ITF de la București, învingând-o în finală, în două seturi 7-6 6-3, pe jucătoarea francezăStéphanie Vongsouthi. În același an s-a impus și în turneul de junioare din Italia, Trofeo Bonfiglio, adjudecându-și titlul după ce a surclasat-o în finală pe sârboaica Bojana Jovanovski. Anul următor a câștigat turneul de junioare de la Maribor.

În 2010 a jucat prima finală din carieră într-un turneu WTA, la Fès, în Maroc. În finală a întâlnit-o pe cehoaica Iveta Benesova, locul 67 WTA la acea vreme, care a câştigat în fața Simonei în două seturi, într-o partidă de 83 de minute. Deși la următoarele competiții la care a participat rezultatele au fost modeste, Simona nu a renunțat și, după ani de muncă, aveau să vină și rezultatele mult dorite. Pasul decisiv către vârful ierarhiei WTA a fost făcut în 2013, cu ocazia turneului de la Roma. Românca a ajuns până în semifinalele competiției, venind din calificări, și a fost învinsă de numărul 1 WTA, Serena Williams. În urma acestei performanțe, Simona a obținut 395 de puncte WTA și un premiu în valoare de 85.835 euro.

În iunie 2013, Simona Halep a câștigat primul titlu WTA din carieră, trecând în finala turneului pe zgură de la Nurnberg de jucătoarea germană Andreea Petkovic. Deși s-a accidentat în timpul partidei, Simona a revenit pe teren și a dominat meciul până la sfârșit. Pe parcursul competiției de la Nurnberg, românca a pierdut un singur set în cele 6 partide jucate. În același an 2013 a mai câștigat alte cinci turnee WTA:turneul pe iarbă de la Hertogenbosch (Olanda), la o săptămână după succesul de la Nurnberg;a triumfat apoi în finala de la Budapesta, trecând în trei seturi de austriaca Yvonne Meusburger;a urmat victoria din SUA, în finala de la New Haven impunându-se în fața sportivei cehe Petra Kvitova, numărul 9 WTA şi a treia favorită;în octombrie a învins-o pe australianca Samantha Stosur în finala turneului de la Moscova, succes ce i-a asigurat 470 de puncte WTA, urcând astfel pe locul 14 în ierarhia mondială;în fine, pe 3 noiembrie, Simona s-a impus în finala Turneului Campioanelor de la Sofia în fața aceleiași australience pe care o învinsese la Moscova. Ca o recunoaștere a celor șase trofee câștigate într-un singur an, Simona Halep a fost declarată, la 21 noiembrie 2013, jucătoarea cu cel mai mare progres al anului (WTA’s Most Improved Player).

Anul 2014 a marcat intrarea Simonei Halep între primele 10 jucătoare ale lumii. Succesul de pe data de 16 februarie în finala turneului de la Doha, în fața jucătoarei din Germania, Angelique Kerber, a fost urmat de poziționarea româncei pe locul 9 în clasamentul WTA. O săptămână mai târziu, Simona a mai urcat două poziții. În martie a ajuns până în semifinalele turneului de la Indian Wells, fiind învinsă în două seturi de jucătoarea poloneză Agnieszka Radwanska. În urma punctelor obținute la Indian Wells, Simona Halep a urcat, începând cu 17 martie, pe locul 5 WTA, acumulând 4.775 puncte. Este cea mai bună clasare a unei jucătoare de tenis din România în ierarhia tenisului feminin mondial. Întrebată fiind care este cheia succesului său, Simona a răspuns că tot ceea ce trebuie făcut este „să nu te abați de la program, [pentru] că sunt multe tentații“.

Potrivit jurnalistului Cristian Tudor Popescu, Simona e o jucătoare cu o „luciditate incredibilă pe care nu şi-o pierde în momente foarte dificile, reuşeşte să schimbe tactica în timpul jocului în funcţie de ce vine de dincolo de fileu“. Mai mult:„un psihic de concurs comparabil cu al ei n-am văzut, în jumătatea de secol de când mă uit la sportivele românce, decât la Nadia Comăneci“.