Dalia Soto del Valle, nevasta lui Castro care a stat ascunsă 20 de ani jpeg

Dalia Soto del Valle, nevasta lui Castro care a stat ascunsă 20 de ani

S-a născut  în anii ’40 (atât se ştie, inclusiv de CIA), la Trinidad. Tatăl era patronul unei fabrici de trabucuri. Fidel Castro a cunoscut-o în 1961, în timpul campaniei de alfabetizare. La vremea respectivă, era institutoare şi secretara Uniunii Naţionale a Lucrătorilor din domeniul Zahărului.

După deja tradiţionalul coup de foudre, Castro o instalează într-o vilă din Cojimar, lângă Havana, unde ea îl aşteaptă discret, ca o Penelopă. Aici ea face plonjări subacvatice, atât din plăcere, cât şi din îndatoririle de cercetătoare la Institutul Oceanografic.

În 1980, după moartea Celiei Sanchez şi, după unii, la cererea testamentară a acesteia, Fidel Castro o ia oficial de nevastă. Liderul a dezminţit însă în interviul dat lui Oliver Stone. Se pare că Dalia doar s-a mutat împreună cu Fidel Castro. Are cu Fidel Castro cinci copii, toţi botezaţi astfel încât numele lor să înceapă cuA:Alexis, Alexandre, Alejandro, Antonio, Angel.Toţi au urmat facultatea. Niciunul n-a intrat în politică. Alexis e programator, Alexandre, informatician, Alejandro, informatician, Antonio, chirurg ortoped, și Angel, medic. Mari fiind, copiii au copii, astfel că Fidel e bunic.

Locuieşte împreună cu Fidel într-un complex din două case în Havana de Vest, lângă Raul Castro. Singura mobilă de lux din living room e o uriaşă plasmă pe care Fidel vede televiziunile de ştiri străine şi benzile video înregistrate de serviciile secrete cubaneze. Dalia a acceptat să apară în public cu Fidel abia în 2001.