Cel mai căutat om din lume jpeg

Cel mai căutat om din lume

📁 Biografii
Autor: Redacția

Liderul reţelei Al Qaeda, cea mai mare reţea teroristă din lume, Osama bin Laden, este cel mai cautat om din lume. El s‑a născut în Arabia Saudită, în 1957, în familia unui important magnat saudit. A fost membru al rezistenţei afgane, imediat după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul. În 1989 se întoarce acasă ca un erou, dar este dezamăgit de situaţia internă, de corupţia guvernului saudit şi de propria sa familie.

Nemulţumit şi de prezenţa trupelor aparţinând SUA, bin Laden pune bazele, din 1993, unei reţele numită al‑Qaeda (în arabă înseamnă Bază). Majoritatea membrilor erau musulmani pe care el îi întâlnise în Afganistan.

Grupul a organizat şi finanţat mai multe atacuri în întreaga lume, fiind considerat responsabil pentru bombardarea unor posturi ale armatei americane din Afganistan, omorârea unor turişti în Egipt, în 1997. Alte ţinte au fost ambasadele Statelor Unite ale Americii din Nairobi, Kenya şi Tanzania, aceste a­tacuri având un bilanţ de peste 300 de morţi. În 1994, guvernul saudit i‑a confiscat lui Osama bin Laden paşaportul, acuzându‑l de activităţi subversive. Capul reţelei Al Qaeda a fugit în Sudan, unde a intensificat antrenarea militanţilor în activităţi teroriste.

După câţiva ani se întoarce în Afganistan, unde primeşte protecţia Miliţiei talibane, pentru a‑şi continua activitatea. Bin Laden iniţiază o serie de Fatva (învăţături religioase ale musulmanilor) prin care declară începerea unui război sfânt împotriva Statelor Unite ale Americii, pe care le acuza de jefuirea resurselor naturale ale musulmanilor, de sprijinirea şi acţionarea alături de inamici ai Islamului, aparentul scop al lui bin Laden fiind acela de a restabili Califatul.

Pentru a pune în practică acest război împotriva SUA, Al Qaeda se extinde în întreaga lume:din Arabia Saudită în Yemen, Libia, Bosnia, Cecenia, până în Filipine.

Osama bin Laden împreună cu întreaga sa reţea devine inamicul numărul unu al lumii după atentatele din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene World Trade Center din New York. Atunci, două avioane au fost deturnate de terorişti şi au intrat în plin în cele două clădiri, provocând moartea pasagerilor şi a celor care îşi desfăşurau activitatea în interiorul World Trade Center. În paralel, s‑a încercat şi atacarea clădirii Pentagonului, dar acest atentat a eşuat.

Acţiunea teroristă a şocat întreaga lume, fiind cea mai dură de până atunci. Din acel moment, Osama bin Laden este cea mai căutată persoană din lume, fiind considerat de către FBI terorist internaţional. Duritatea represaliilor Statelor Unite ale Americii împotriva terorismului l‑au determinat să se ascundă. Recompensa oferită pentru descoperirea sa este de 25 de milioane de dolari.

Recent, SUA au inclus pe lista organizaţiilor teroriste străine reţeaua Al Qaeda din Peninsula Arabă, iar FBI a actualizat portretul lui Osama bin Laden, aducându‑l la înfătişarea actuală a acestuia, de 53 de ani.