Azzedine Alaïa – povestea creatorului de modă supranumit «sculptorul corpului femeilor»  jpeg

Azzedine Alaïa – povestea creatorului de modă supranumit «sculptorul corpului femeilor»

📁 Istoria Modei
Autor: Amalia Grigore

Azzedine Alaïa, sau „the King of Cling”, așa cum este cunoscut în lumea modei, s-a născut pe 26 februarie 1940, în Tunisia și a murit pe 18 noiembrie a.c. la Paris. De-a lungul timpului, celebrul designer a fost asemănat mai degrabă cu un sculptor. Tunisianul a absolvit École des Beaux-Arts din Tunis, unde s-a pregătit pentru a-și îndeplini visul de a deveni sculptor.

Datorită studiilor sale, Alaïa a devenit faimos prin intermediul creațiile sculpturale și proporțiilor create. Conform celor spuse de el, în școală a învățat „anatomie, proporții și echilibru”, dar când a realizat că nu poate deveni un sculptor de geniu și-a schimbat direcția, alegând lumea modei. După absolvire, acesta a început să lucreze ca asistent de croitorie. După o scurtă perioadă în care a făcut design vestimentar pentru diverși clienți privați, Azzedine Alaïa s-a mutat la Paris în anul 1957 pentru a lucra în domeniul modei.

Azzedine Alaia acetate dress jpg jpeg

Tunisianul a lucrat inițial la casa de modă Dior sub îndrumarea celebrului Yves Saint Laurent. Este cunoscut faptul că a fost concediat după doar 5 zile deoarece avea probleme cu actele. De asemenea, Alaïa a lucrat pentru case de modă faimoase precum Guy Laroche sau Thierry Mugler.

În anul 1979 Alaïa și-a deschis propriul atelier care a devenit un punct de interes pentru vedete de la Hollywood precum Greta Garbo. Și-a lansat prima colecție în anul 1980. Întreaga colecție conținea obiecte de îmbrăcăminte confecționate din piele, fiind caracterizată de o încărcătură erotică care a stârnit controverse la momentul respectiv. Creațiile lui Azzedine Alaïa au celebrat întotdeauna forma corpului femeilor.

„Azzedine Alaïa a fost un adevărat vizionar și un om remarcabil. El va fi profund regretat de toți cei care îl cunosc și îl iubesc, precum și de femeile din întreaga lume care îi purtau hainele.” (Edward Enninful, redactorul-șef al revistei Vogue.)


Sursă:  www.vogue.co.uk