Ariel Sharon, un premier care e şi azi în comă jpeg

Ariel Sharon, un premier care e şi azi în comă

📁 Biografii
Autor: Redacția

Ariel Sharon  (Ariel Scheinermann) s-a născut la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Colonia britanică Palestiana, într-o familie de evrei lituanieni. Întreaga viaţă i-a fost legată de forţele militare israeliene. S-a remarcat ca militar în cursul războaielor israelo-arabe:războiul din 1948-1949, Războiul Suezului din 1956, Războiul de şase zile din 1967, precum şi în Războiul de Yom Kipur din 1973.

În perioada 1969-1973, generalul Ariel Sharon a fost comandant al Armatei de Sud a Israelului. A intrat în politică, fiind unul dintre fondatorii partidului de dreapta Likud. În 1982, în timpul războiului din Liban, era ministrul Apărării şi este considerat responsabil indirect al masacrului palestinienilor din taberele de la Sabra şi Shatila.

Acest moment ar fi putut să însemne sfârşitul carierei sale politice, însă Sharon a reuşit să se menţină în prima linie a politicii, ocupând diverse portofolii până în martie 2001, când a reuşit să obţină fotoliul de premier. În momentul de apogeu al carierei sale Sharon a suferit un atac cerebral puternic, fiind, din 4 ianuarie 2006, în stare de comă.