Alma Gluck, soprana care a plecat din România pentru a cuceri America  jpeg

Alma Gluck, soprana care a plecat din România pentru a cuceri America

📁 Biografii
Autor: Redacția

Soprana Alma Gluck, una dintre cele mai faimoase cântărețe de operă din lume, la începutul secolului XX, s-a născut la Iași, la 11 mai 1884, și a emigrat în America la vârsta de 16 ani, împreună cu familia ei. 

Născută Reba Feinsohn, faimoasa soprană era fiica unui cuplu de evrei din România, Zara şi Leon Feinsohn. Alma Gluck și-a făcut studiile cu Platon Gregoriewitch Brounoff și Alberto Buzzi-Peccia. O primă etapă a carierei o petrece pe scena Metropolitan Opera House, cântând arii din Gluck sau Ceaikovski, sub baghetele marilor compozitori-dirijori, Toscanini și Mahler. Consacrarea pe plan mondial s-a întâmplat în anul 1909, după debutul la Opera Metropolitan din New York. 

Alma a stârnit senzație prin puritatea glasului, expresivitatea și naturalețea frazării muzicale, dar mai ales prin sensibilitate. Ea a fost una dintre primele soprane care și-a înregistrat vocea, discurile ei fiind vândute în peste un milion de exemplare.

Numele de scenă, „Gluck”, este probabil o variație a numelui primului său soț, Bernard Glick, un agent de asigurări. După Primul Război Mondial, Alma Gluck a susținut numeroase recitaluri de canto și înregistrări pe discuri, acompaniată fiind cel de-al doilea soț, violonistul Ephrem Zimbalist. Alma Gluck a murit la New York, la 27 octombrie 1938, în plină glorie.

Alături de Bernard Glick, Alma a avut o fiică, Marcia Davenport, care a făcut o carieră de critic muzical. În 1932, Marcia a devenit primul autor din SUA care a publicat o biografie a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Marcia Davenport a scris și ficțiune, cele mai faimoase romane ale sale, „The Valley of Decision” și „East Side, West Side” fiind ecranizate în 1945, respectiv 1949. 

Ephrem Zimbalist și Alma Gluck au avut doi copii, Efrem Jr. și Maria. Fiul și nepoata Almei, Efrem Zimbalist Jr. și Stephanie Zimbalist, au devenit actori de televiziune, faimoși în anii '50-'60, respectiv '70-'80. 

Vezi aici GALERIE FOTO

Alma Gluck 11 jpg jpeg
Alma Gluck 4 jpg jpeg
Alma Gluck 10 jpg jpeg
1 Alma Gluck 9 jpg jpeg

Sursa foto: Library Of Congress