Alexandre Walewski, fiul nelegitim al lui Napoleon Bonaparte

Autor 5092 vizualizări


Despre viaţa amoroasă a lui Napoleon Bonaparte există numeroase poveşti şi intrigi. Cu toate acestea,întreaga lume ştie care au fost marile iubiri ale împăratului francez:Joséphine de Beauharnais,prima soţie a sa,şi contesa  Maria Walewska. Mai puţin cunoscut este faptul că cea din urmă i-a dăruit un fiu. Alexandre Colonna-Walewski,care urma să devină unul dintre oamenii de încredere a lui Napoleon al III-lea,nu a fost niciodată recunoscut oficial de către Bonaparte.

Contesa Maria Walewska

Contesa Maria Walewska

Pe 4 mai 1810,într-un oraş din apropierea Varşoviei, frumoasa contesă poloneză,Maria Walewska,a adus pe lume un băiat:Alexandre Florian Joseph Colonna Walewski. Cu toate că întreaga lume vuia că este copilul lui Napoleon I,băiatul a fost recunoscut de către soţul contesei,Athanasius Walewski. Alexander şi mama lui s-au mutat la Paris,la ordinele împărului,acesta dorind să îşi aibă fiul cât mai aproape. În 1815,Napoleon însă avea să fie exilat pe insula Sfânta Elena,unde a murit în 1821. Micul Walewski a rămas şi fără mamă,în 1817. Orfan fiind,el a rămas sub protecţia unchiului său,în Polonia. În acea vreme,ţara natală a lui Alexander se afla sub dominaţia Imperiului Rus,iar la vârsta de 14 ani i s-a cerut să se alăture armetei ţariste. El a refuzat şi a fugit în Londra,iar mai apoi în Paris.

Tânărul Alexander

Tânărul Alexander

În Franţa şi-a găsit adăpostul pentru puţin timp,guvernul francez refuzând iniţial cererea de extrădare înaintată de către Ţarului Alexandru I. Odată cu venirea la conducere a lui Ludovic-Filip,lucrurile s-au schimbat,Alexandre fiind trimis înapoi în Polonia. Aici,el s-a alăturat revoluţionarilor – în perioada 1830-1831 în Polonia a avut loc o rebeliune armată împotriva Imperiului Rus,cunoscută sub numele de Revolta din Noiembrie sau Revoluţia Cadeţilor. Alexander a fost trimis ca reprezentat diplomatic în Anglia. Datorită carismei şi inteligenţei sale,şi-a făcut mulţi prieteni ăn cercurile înalte. S-a căsătorit cu lady Catherine Montagu,cu care a avut doi copiii. Însă umbra tragediei l-a urmărit:atât copiii,cît şi soţia lui au murit.

De la sabie la condei

Devastat,şi profitând că în ţară situaţia politică se schimbase el a depus în Franţa cereri de naturalizare,ca mai apoi să se înroleze în armata franceză. El a luptat pe fronturile din Algeria,unde a fost numit căpitan al Legiunii Străine a Armatei Franceze. În 1837,el a demisionat,dedicându-se scrisului. Se spune că a colaborat chiar şi cu Alexandre Dumas tatăl.  În 1840,Adolphe Thiers,pe atunci prim-ministru al Franţei,cumpără ziarul pe care Walewski îl deţinea,Le Messager des Chambres,şi îl trimite într-o misiune în Egipt. Fiind un bun diplomat încă din tinereţe,în guvernul lui François Guizot este trimis în capitala Argentinei,Buenos Aires,pentru a lua legătura cu ambasadorul britanic,John Cradock.

Omul de încredere a lui Napoleon al III-lea

Cariera lui Alexandre Walewski de diplomat şi om politic a luat amploare odată cu venirea la putere a lui Napoleon al III-lea. A fost delegat ca trimis extraordinar la Florenţa şi Regatul Napoli. Apoi a fost trimis la Londra,unde a fost acuzat că ar fi anunţat o lovitură de stat plănuită de către prim ministrul,lordul Palmerston.  În 1855,Alexandre a devenit ministru al Afacerilor Externe. Din această poziţie,el a putut organiza vizita vărului său,împăratul Napoleon al III-lea,în Londra şi o bună relaţie între Curtea Franceză şi cea a reginei Victoria a Angliei.  În 1860,Alexandre a devenit Ministru de Stat,funcţie pe care a deţinut-o până în 1863. S-a alăturat Corpului Legislativ,şi a devenit şi preşedintele Camerei Deputaţilor.  În 1866,Alexandre a devenit duce,membru al Academiei de Arte Frumoase şi Cavaler de Malta. Walewski a murit la Strasbourg,pe 27 septembrie 1868 şi este înmormântat în Paris.

Descendenţa lui Alexandre Walewski din familia Bonaparte  a fost confirmată în 2013,când au fost luate probe de ADN de la Charles Napoléon,nepotul lui Napoleon Bonaparte din partea fratelui său.