10 lucruri mai puțin cunoscute despre    Che Guevara jpeg

10 lucruri mai puțin cunoscute despre... Che Guevara

La mai bine de o jumătate de secol după ce a fost ucis în Bolivia, Ernesto „Che” Guevara (1928 - 1967) rămâne o figură controversată. Viața revoluționarului argentinian, care a triumfat în Cuba, alături de Fidel Castro, apoi a plecat să „exporte” revoluția pe alte meleaguri fascinează deopotrivă istoricii profesioniști și amatorii de istorie. 

Cu toate că i-au fost dedicate nenumărate cărți, articole și filme, multe aspecte din viața lui Che Guevara au rămas în continuare învăluite în mister. Vă invităm să descoperiți mai jos 10 lucruri mai puțin cunoscute despre... Che Guevara:

1. Există o controversă în privința datei nașterii, unele voci susținând că Ernesto s-ar fi născut pe 14 mai și nu pe 14 iunie 1928. Certificatul de naștere ar fi fost falsificat, pentru a nu se afla că Celia de la Serna a fost însărcinată înainte de a se căsători cu Guevara Lynch.

2. Che Guevara a fost un sportiv dedicat, practicând, în ciuda astmului de care suferea, înotul, fotbalul, golful dar mai ales rugbyul. În liceu, împreună cu colegii săi, a scos o revistă specializată, numită „Tackle“ („Placaj“), și unde semna cu pseudonimul „Porcul“ („Chancho“). În cadrul antrenamentelor care au precedat debarcarea din Cuba, Ernesto a practicat karate și alpinism, escaladând vârful Iztaccihuatl, care măsura 5.000 de metri.

3. La liceu a fost un elev foarte bun, singura problemă având-o la limba engleză, materie la care a avut nota finală 3 (notele erau de 0 la 9).

Che jpg jpeg

4. Che a avut patru doi frați și două surori: Celia (născută în 1929), Roberto (1932), Ana Maria (1934), care apar în fotografia de mai sus, făcută în 1936, alături el (în stânga) și părinții lor, Ernesto Guevara Lynch și Celia de la Serna; fratele cel mai mic, Juan Martin, s-a născut în 1943.

5. Poderosa I și Poderosa II sunt numele pe care le-a dat celor două vehicule cu care a călătorit prin America Latină: prima era o bicicletă cu motor iar cea de-a doua o motocicletă Norton de 500 cmc. 

6. Che a fost și agent publicitar, fără voie. Producătorii motorului Cucciolo pe care l-a montat pe bicicleta sa, au folosit o fotografie de-a sa pentru a-și face publicitate. O companie englezească de băuturi a vrut să folosească imaginea lui Che pentru o marcă de vodcă. Fotograful Alberto Korda nu a fost de acord spunând că „el oricum nu bea și băutura n-ar trebui niciodată asociată cu imaginea sa nemuritoare“.

7. Cum a ajuns Che președinte al Băncii Naționale a Cubei? La o întrunire a militanților, Fidel a întrebat: „Este vreun economist printre voi?“, iar Guevara a ridicat mâna. „Bine, tu vei fi președintele Băncii Naționale“. Che înțelesese în loc de „economist“, „comunist“.

8. Salariul pe care îl avea Che Guevara ca președinte al Băncii Naționale a Cubei se ridica la... 125 de dolari!

9. Ernesto era pasionat de șah. Pe când era ministru a organizat un turneu la care a participat campionul de atunci al URSS, iar în 1963 a jucat o partidă prin telefon cu marele campion american Bobby Fischer.

10. Pentru că fuma prea mult, prietenii și colaboratorii de la minister (Che Guevara a fost ministrul Industriilor în Cuba, în anii 1961-1965)  i-au atras atenția că poate să se îmbolnăvească. Ernesto a promis că nu va mai fuma mai mult de un trabuc pe zi. Iar a doua zi a venit la minister cu un trabuc lung de un metru!