Ziua a șaptea  Și internetul a fost creat  Și a fost bine jpeg

Ziua a șaptea. Și internetul a fost creat. Și a fost bine

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

În epoca în care ne aflăm, unde progresul tehnologic este la ordinea zilei, nu ne mai punem întrebarea de unde a apărut acest instrument esențial desfășurării vieții care atinge toate aspectele ei, de la cea personala la cea profesionala, și anume internetul. Simțim ca face parte din viața noastră dintotdeauna, și probabil din acest motiv am încetat să mai găsim un început pentru un lucru care nu are sfârșit. Paradoxal, deși a fost inventat cu scopul unei mai bune și sigure comunicări între oameni, internetul a ajuns să ne furnizeze o masa de informație atât de mare, încât am uitat să comunicăm.Armă…de comunicare în masă

În plină dispută pentru supremație mondială, pe 04 octombrie 1957, Uniunea Sovietică lansează primul satelit artificial care orbitează în jurul Pământului, cunoscut sub numele de Sputnik. Pentru americani acest eveniment a fost ceva alarmant. În timp ce cercetătorii lor se ocupau de proiectarea unor mașini mai mari și televizoare mai bune, rușii voiau să câștige. După lansarea satelitului, mulți americani au început să se gândească mai mult la tehnologie și știință:în programa școlară s-a introdus chimia și fizica, corporațiile au început să investească în dezvoltare și știință. Nici guvernul nu s-a lăsat așteptat, înființând NASA, agenție ce se ocupă cu programul spațial  al Statelor Unite, și  DARPA,   agenție a Departamentului de Apărare al SUA,   care are ca misiune dezvoltarea noilor tehnologii ale forțelor armate.

Oamenii de știință și militarii erau îngrijorați în privința comunicării. Scenariul că sovieticii le vor prăbuși sistemul de telecomunicații părea din ce în ce mai adevărat. Astfel că cercetătorul J.C.R. Licklider, membru al MIT (Institutul de tehnologie din Massachusetts) și DARPA, a venit cu ideea unei ”rețele galactice” cu ajutorul căreia calculatoarele puteau comunica între ele. În 1969,   ARPAnet a luat viață, și primul mesaj ”LOGIN” a fost transmis de la un calculator la altul. Calculatorul emițător se afla la Universitatea din California, Los Angeles, iar receptorul în Stanford, fiecare dintre ele de mărimea unei mici case. Computerul din Stanford a primit doar primele două litere ale cuvântului. La sfârșitul anului 1969 numai patru calculatoare erau conectate între ele la aceeași rețea de internet. Însă la sfârșitul anilor 70, omul de știință Vinton Cerf a dezvoltat un sistem prin care toate dispozitivele racordate la rețea să comunice între ele.       

De la WW (World War)  la WWW (World Wide Web)

Ideea lui Cerf a creat o rețea la nivel global. La începutul anilor 80, cercetătorii au folosit-o pentru a trasmite date și fișiere. O nouă etapă a fost atinsă în 1991, când programatorul Tim Berners Lee a trecut internetul de la stadiul de ”mesager” sau modalitate de transmitere a informației la cel de stocare a informației, informație accesibilă pentru toată lumea. Berners Lee este creatorul internetului pe care îl cunoaștem noi astăzi.Tot el este creatorul primului site. De atunci, internetul s-a schimbat de nenumărate ori.

sage computer whirlwind jpg jpeg

În 1992, un grup de studenți de la Universitatea din Illinois au creat un browser mai sofisticat, pe care l-au denumit Mosaic. Acesta permitea utilizatorilor să vadă pe aceeași pagină atât imagini, cât și cuvinte. Tot în același an, Congresul a decis că internetul poate fi folosit și în scopuri publicitare.  Așadar, în aproximativ un secol, omenirea a trăit în același timp poate cele mai importante evenimente, ale căror ecouri se aud și astăzi:cele două războaie mondiale și apariția internetului.