Autor 48261 vizualizări


Acuzată de acţiuni oculte şi de sprijinirea unor guverne sau activităţi în defavoarea oamenilor, francmasoneria a fost mereu înconjurată de mister. Acest mister menţinut dinadins datorită activităţii lor discrete a dus la crearea unor poveşti false şi compromiţătoare la adresa lor. Iată zece lucruri despre cum au apărut lojile masonice şi ce înseamnă francmasoneria.

  1. Francmasoneria (masoneria) este o asociaţie secretă care are originile în corporaţiile medievale engleze ale zidarilor liberi (în engleză free masons),   fiind înfiinţată la Londra în 1717.
  2. „Constituţiile fundamentale” redactate în 1723 de către reverendul J. Anderson, obligau masonii să se supună legii morale, să combată ignoranţa, să promoveze frăţia universală şi să respecte opiniile religioase ale aderenţilor.
  3. În timp ce masoneria din Europa de nord nu a arătat nicio ostilitate din punct de vedere religios, Europa latină era impregnată de spiritul anticlerical.
  4. Pe de altă parte, masoneria care propunea unirea oamenilor de confesiuni religioase diferite încununată de o toleranţă morală deistă a suscitat opoziţia Bisericii catolice, care a condamnat asocierea, prin bula papală a lui Clement al XII-lea, 1738.
  5. Împărţiţi în diverse rituri, masonii şi-au asumat obiceiuri diverse în funcţie de ţările unde erau răspândiţi.
  6. Simbolismul zidarilor ultilizat şi astăzi apare în Marea Lojă Engleză, în timp ce Marele Orient din Franţa a introdus obiceiul de a prescurta unele cuvinte cu iniţiala lor urmată de trei puncte dispuse într-un triunghi echilateral.
  7. Masoneria s-a răspândit în Italia, mai ales în epoca napoleoniană şi a avut un rol important în Rinascimento, păstrând o caracteristică anticlericală şi progresistă.
  8. Din 1908 până în 1973 masoneria italiană s-a divizat între supunerea faţă de Loja de la Palatul Giustiniani şi cea a Consiliului Suprem al Italiei din Piazza del Gesu.
  9. Ostilă fascismului, masoneria italiană este dizolvată în 1925 şi reapare la Roma în 1944.
  10. În urma scandalului legat de loja „Propaganda 2” izbucnit în 1981 în care masoneria a fost acuzată de scandaluri financiare şi intervenţii politice, a fost dizolvată la iniţiativa guvernului.