Autor 5191 vizualizări


În 10 august 1997, Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana au vizitat Memorialul de la Sighet aducând un omagiu victimelor comunismului.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a fost gândit și inițiat încă din 1992 de către președinta de la acea dată a Alianței Civice, Ana Blandiana, și realizat în următorul deceniu împreună cu Romulus Rusan și o prestigioasă echipă de istorici, arhitecți, constructori și designeri.

În ianuarie 1993, Ana Blandiana a predat proiectul Memorialului la Consiliul Europei. După ce două delegații de experți au vizitat Sighetul, Consiliul Europei a întocmit, în 1995, un studiu-raport și a luat Memorialul sub egida sa. În 1998 Consiliul Europei așază Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.

Vezi mai jos imagini de la vizita Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana la Memorialul de la Sighet:


Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana vizitând Cimitirul Săracilor, locul unde în anii 50 aici fuseseră aruncate în gropi anonime trupurile câtorva zeci dintre deţinuţii politici morţi în închisoarea Sighet


Ștefan Câlțea și Nicolae Noica prezentând MS Regele Mihai expozițiile temporare de la Memorialul Sighet

Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, moment de reculegere în memoria victimelor comunismului

Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana vizitând Spațiul de Reculegere și Rugăciune din curtea interioară a Memorialului Sighet

Foto:  Arhiva Memorialului Sighet