Recomandare Expoziție: De la Mica la Marea Unire – un vis împlinit jpeg

VIDEO DEZBATERE ‹‹HISTORIA››: Un „13-15” pe vremea lui Cuza

Două evenimente istorice care au avut loc la o distanţă de 125 de ani suscită controverse aprinse între istorici din pricina numeroaselor similitudini dintre ele. Poate fi comparată revolta din timpul lui Cuza, din Bucureşti, 3/15 august 1865, cu evenimentele care au avut loc în acelaşi oraş la 13-15 iunie 1990? Au  răspuns la această întrebare istoricul Dan Falcan şi jurnalistul Ion Cristoiu, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă pe site-ul adevarul.ro, prilejuită de lansarea numărului din februarie al revistei „Historia".

Istoricul Dan Falcan: Motivarea actiunii din 1865 e una mai pragmatica. Manifestatia din Piata Universitatii a avut o conotatie idealistica.

Jurnalistul Ion Cristoiu: Noi ne-am apucat de acest moment pornind de la un document extrem de interesant. In incercarea de a explica evenimentele din 13-15 iunie, pentru a explica din perspectiva presedintelui Ion Iliescu, Ioan Mircea Pascu spune ca "acest model il gaseste in istoria Romaniei". Pentru a gasi o explicatie a acelor evenimente chiar sangeroase o copie dupa un comunicat arata ca in spatele evenimentelor din 1990 era opozitia si, la nivelul Guvernului, de fapt, pentru 13 iunie era pregatita si o companie internationala. Paralela o face Ioan Mircea Pascu pentru a arata ca, de fapt, fusese pusa la cale o rebeliune.

Istoricul Dan Falcan:Intre Cuza si Iliescu sunt niste diferente. Regimul lui Cuza era pe sfarsite. Piata Univeristatii ca forma de manifestare este o forma mica de manifestare. Pe de alta parte, Iliescu era la inceput de drum.

Jurnalistul Ion Cristoiu: Eu eram unul dintre jurnalistii care a sprijinit Piata Universitatii si opozitia.

Am citit cu atentie partea cu Ioan Mircea Pascu, care spune ca cheia acestui eveniment era represiunea exagerata a Guvernului. Aflu ca presedintia nu a fost consultata cu decizia Guvernului Petre Roman. Actiunea de forta a fost exagerata, toata presa internationala a fost trezita din somn, ca la ora 5.00 sa fie in piata. Dupa ce s-a actionat in forta, piataa fost inconjurata de catre politie si nu s-a mai dat voie sa se intre.

Istoricul Dan Falcan: Am plecat de la o bulibaseala de tip romanesc. Ce rost a avut represiunea?

Jurnalistul Ion Cristoiu: In Cuba, exista o formula care se numeste Brigazile de Interventie Rapida. Evenimentele din 13 iunie ar putea fi privite ca o provocare a puterii pentru a atrage minerii a doua zi. Era undeva un fel de invitatie: "Veniti si incendiati!" Era si nevoia de a arata, oamenii ziceau ca e rebeliune. Un alt element a a fost intreruperea programului de televiziune.Nu exista nicio declaratie, niciun oficial care sa-i opreasca pe mineri. Este vorba de o complicitate.

Istoricul Dan Falcan:Ion Iliescu a aplicat tactica de a invrajbi doua categorii sociale. E un bun exemplu de orbire politica a lui I. Iliescu, pentru ca prejudiciile au fost mari, mai ales in plan international. Ion Iliescu era un tip fricos, a reactionat foarte excesiv. Dar, avea suportul masiv al populatiei.

Jurnalistul Ion Cristoiu: In 1990, au fost masuri foarte dure impotriva presei; nu era o cenzura, era o dictatura. Daca ne intoarcem la 1865, Cuza este o dovada a faptului ca un om ramane in istorie prin prisma a ceea ce se scrie despre el si nu prin ceea ce face.

Istoricul Dan Falcan: Pe vremea lui Cuza existau contracte date pe sub mana. Cuza avea defecte personale mari, care au contat. Ii placea sa faca glume, si, uneori, jignea interlocutorul.

Jurnalistul Ion Cristoiu: Lingusitorii ii spuneau: "Vai, ce glume aveti!"

Istoricul Dan Falcan: Avea si calitati, sigur.

Jurnalistul Ion Cristoiu: S-a trecut apoi la prinsul cu ocaua mica, mersul in popor, decorarea oamenilor, figuratii populiste.

Istoricul Dan Falcan: La Ceausescu erau niste sabloane, oamenii de la '48 simteau sa faca o intreaga teorie pentru a ajunge la Maiestatea Sa. 

Ion M. Ionita: In cazul celor doi lideri, Iliescu si Cuza, se observa tendinta de a ajunge de la reforma la autoritarism, tendinta intelectualitatii vremii de a se pune in slujba liderilor si tendinta de a folosi poporul.

Jurnalistul Ion Cristoiu: Totul se punea pe seama lui Cuza. S-a descoperit ca erau si politisti in civil.

Jurnalistul Ion Cristoiu:Eu sunt un discipol al lui Caragiale. Eu am constatat ca gazetarii occidentali sunt, uneori, mai prosti decat noi. La toate transmiisiile TV despre evenimentele din Cairo, cuvantul revolutie era o excitatie. Barack Obama este un fel de Gorbaciov. A avut aceasta o manifestatie suspect de lunga in PIata Tahrir.

image