Victoria aurului împotriva comunismului jpeg

Victoria aurului împotriva comunismului

     Partidele comuniste au susţinut o luptă înverşunată împotriva capitalismului, susţinându-se chiar desfiinţarea monedei. Ideile utopice au fost puse în practică atunci când Rusia a devenit un mare experiment politic. Rubla a rămas în circulaţie, dar nu prea avea valoare din cauza sistemului de raţii şi de cote. Aurul, simbolul suprem al luxului şi al proprietăţii private, a fost monopolizat de către stat, orice deţinător particular fiind considerat duşman al poporului.

             Foametea din 1932 a fost un prilej excelent pentru ca statul comunist să jefuiască ultimele rezerve de aur şi argint ale populaţiei. Alimentele luate cu mitraliera de la ţărani erau date înapoi muritorilor de foame numai pe metale preţioase. Plecau apoi peste graniţe pentru plata armelor occidentale.  

          Dictatorul Iosif Stalin a depus mari eforturi pentru schimbarea prin teroare a  mentalităţii popoarelor sovietice, dar invadarea României în 1944 a demonstrat că vechile idei nu pot fi înlocuite cu utopiile inventate de politicieni dornici de mărire cu orice preţ. Trupele roşii au ajuns în Argeş în luna septembrie a anului 1944 şi au jefuit tot ce puteau în trecerea rapidă spre frontul din Ungaria. Poate spre surprinderea celor care cred în valorile ideologiei marxiste, soldaţii sovietici erau obsedaţi de lux, aurul şi ceasurile scumpe fiind la mare preţ. Astfel, femeia Ioana Gh. Zamfirescu din localitatea Săpunari, judeţul Argeş, a rămas fără zece bucăţi de aur în valoare de 200.000 lei, pagubele totale ridicându-se la 631.250 lei. Refugiatul Gheorghe Dumbravă a fost deposedat în aceeaşi localitate de patru perechi de cercei cu diamante în valoare de 400.000 lei. Se adăugau 12 inele şi verighete, medalioane, cruciuliţe şi dinţi din metalul preţios. Un ceas din aur valora 50.000 lei, iar alte două piese Paul Garnier erau apreciate la 45.000 lei. Valoarea totală a pagubelor se ridica la 1.452.000 lei. Teoretic, jaful este pedepsit cu moartea în vreme de război, dar Iosif Vissarionovici Stalin avea tot interesul să stimuleze elanul luptătorilor şi, mai ales, să aducă sărăcia în România, primul pas în instalarea comunismului. Cercetările de arhivă sunt abia la început şi nici nu bănuim încă proporţiile jafului roşu.

          Jaful din localitatea argeşeană de atunci a fost însă extrem de util în scrierea istoriei. A demonstrat că nici cea mai cruntă formă de represiune nu poate să scoată din creierul oamenilor ideile de proprietate privată şi de îmbogăţire. Ideologiile inspirate din socialism sunt utopii inventate de intelectuali ce au trăit într-un stil foarte burghez, dar au dorit să se afirme prin ceva.