Vash the Stampede: Arhitectura personajului anime jpeg

Vash the Stampede: Arhitectura personajului anime

Vash the Stampede este unul dintre antieroii veritabili ai istoriei animeurilor ce este portretizat atât în seria manga cât și animeul cu același nume Trigun. Seria manga este concepută și ilustrată de către Yasuhiro Nightow iar animeul apare în anul 1998 fiind succedeat de o animație de scurtmetraj care apare în 2010 drept contrapunct al acțiunii și firului narativ dezvoltat în anime.

Povestea se concentrează pe seria de evenimente pe care Vash the Stampede supranumit și ,,Taifunul Uman” le trăiește, acesta fiind urmărit de vânătorii de recompense care doreau să intre în posesia banilor. Lui Vash îi era imputată distrugerea orașului July,distrugere de care acesta nu își mai amintea datorită amneziei parțiale pe care a suportat-o. Pe parcursul evoluării seriei, Vash va ajunge să recompună spectrul amintirilor. La acțiune participă și două reprezentante ale companiei Bernadelli care doresc să instaureze pacea și dreptatea.

Arhitectura personajului

Instrumentele artistice utilizate pentru conturarea personajului principal sunt preponderent clasice îmbinate cu tendințe romantice. Este foarte interesant de remarcat faptul că există o așa numită arhitectură a personajului principal care intră în disonanță cu realitatea fundamentală a personajului. Încă din primul episod ni se edifică un antierou construit în tentă umoristică, ironic și autoironic, care îmbrățișează contradicția și este fericit cu acest lucru. Ulterior vom afla că acesta a suportat o parțială amnezie și nu își mai amintește de ce este acuzat. În pofida traumei antieroul reușește să supraviețuiască datorită unei hiperrealități pe care el o inventează întocmai pentru a se autosalva, fapt ce denotă gradul de forță interioară pe care acesta o posedă.

Vash the Stampede este structurat pe o artă compozițională atent calculată. Fiecare trăsătură a personajului este sugestivă vieții sale interioare respectiv exterioare. Este un personaj dinamic, umoristic (afinitatea față de gogoși, element e ale comicului de caracter și ale comicului de situație), este de asemenea un personaj puternic, ascunzând o dramă existențială.

Vash the Stampede 1 jpg jpeg

Se prezintă în cheie exagerat de nostimă în incipit, ca mai apoi să crească evolutiv și să-și arate adevărata identitate de maestru al manipulării armelor înzestrat cu voință și inteligentă dar și tehnică strategică impresionante. 

Există o perspectivă a redării ochilor personajului Vash, ochii fiind proiecția prin excelență a adâncimii. Există o doză de echilibru compozițional al personajului. Personajul masculin central nu este nici excesiv de agresiv nici idealizat, creatorul Yasuhiro Nightow dorind sa-l creeze cât mai veridic și cât mai autentic. Vash the Stampede iese din comun; în primul rând prin vestimentație, în al doilea rând datorită nuanței estompate a părului de un blond provincial, boem care îl apropie de curentul romantic. 

Vash the Stampede 2 jpg jpeg

Personajul este înzestrat și cu calități precum bunătate și generozitate rămânând în categoria personajelor anime luminoase (pozitive). Domină echilibrul cromatic; practic niciun element nu agresează ochiul privitorului, liniile sunt protejate. Realitatea animeului este construită după canoanele frumosului pur. Există și personaje dizgrațioane (tensiuni în contrapunct) însă acestea sunt create pentru a defini și accentua cât mai mult trasăturile fizice și psihice ale antieroului Vash the Stampede. În conturarea scenelor sunt prezentate de asemenea ierarhii cromatice pentru a arăta rapoartele de putere între personaje. Nu este o pură coincidență faptul că personalității lui Vash i se atribuie culoarea roșu, personajul purtând mai mereu această culoare. Negru venind ca un bonus pentru a sugera cât mai mult ideea de putere, vivacitate, energie, dinamism, agresivitate și strategie în luptă. 

În concluzie, Vash the Stampede este un personaj anime masculin extrem de interesant de analizat datorită simbolisticii ce o deține și a modului în care a fost realizat de către Yasuhiro Nightow. Este un antierou magistral din punct de vedere caracterologic. Impresionează prin forță interioară și exterioară și elemente comice menite să-i ascundă reala identitate.  

Personajul Vash the Stampede rămâne în istoria anime datorită tuturor acestor elemente amintite mai sus unde se adaugă canoanele sale de concepere: clasice și romantice, canoane care îl completează și îl determină să fie amintit publicului drept un personaj complex.

Vash the Stampede 3 jpg jpeg