Vacanţă în România  Staţiunea Băile Herculane, preferata Împărătesei Sisi jpeg

Vacanţă în România. Staţiunea Băile Herculane, preferata Împărătesei Sisi

Cea mai veche staţiune balneară din Europa renaşte în ultimii ani, încercând să redevină la vremurile în care Regele Franz Josef o declara „perla staţiunilor balneare“. Adevărulvă prezintă o incursiune pe tărâmul îndrăgit de Împărăteasa Sisi, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România“. 

În perioada comunismului, staţiunea Băile Herculane era unul din locurile preferate de turiştii care vizitau Vestul ţării. Între timp, localitatea s-a transformat într-o ruină. Totuşi, în prezent, pentru staţiunea emblemă a României, Băile Herculane, sunt în derulare proiecte de reabilitare şi modernizare în valoare de 32 de milioane de euro. Proprietarul Hotelului Roman a investit deja 1 milion de dolari în reabilitarea acestuia şi are planuri pentru investirea a încă trei. La fel de renumite, Hotelurile Diana şi Afrodita au avut nevoie de 10 milioane de euro, dar acum au centre de tratament ultramoderne şi condiţii de lux, la trei stele. Nici hotelurile Domogled şi Dacia n-au fost ocolite de investiţii.

 Patrimoniul în pericol: Acoperişul clădirii de patrimoniu care a găzduit Băile Imperiale Neptun s-a prăbuşit

Căi de acces

În staţiune se poate ajunge atât rutier, pe DN 6 sau European 70, cum mai este cunoscut, pe relaţia Turnu Severin Lugoj, la nici 12 km de Orşova, cât şi feroviar, staţiunea având o gară cu totul aparte, ce reflectă pe deplin cele două perioade de glorie ale staţiunii:cea romană şi cea austro-ungară. De asemenea, iubitorii de sporturi nautice pot ajunge pe Dunăre, fie oprind la portul din Moldova Nouă, de unde este un drum judeţean direct spre Băile Herculane (120 km) fie, recomandăm noi, în portul Orşova, de unde nu mai sunt de străbătut decât 12 km pe DN 6 până în staţiune.

Sfinxul Bănăţean de la Topleţ

Punctul de plecare către sfinx este staţiunea Băile Herculane. De la gara din Herculane se merge catre sud, pe drumul european E70, spre Orsova. Se trece peste cel de-al doilea pod de beton peste raul Cerna, si se continua drumul pe jos vreo 2-3 km, intai peste un camp si apoi pe un drum printre gradinile oamenilor. Rezervatia este amplasata pe autohtonul danubian, in depozite de varsta Teronian-Senoniana (tu-sse), care au un pronunţat caracter de flis. Acestea stau peste depozitele ciclului jurasic-cretacic, inferior, respectiv peste depozitele marno-calcaroase. Wildflyschul din Valea Cernei este constituit din argile negre, microconglomerate, gresii, micaeae, in placi gresii silicioase. Factorii externi (apa, vant) cu determinat o eroziune selectiva, legata si de duritatea materialului, rezultand martori de eroziune cu forme mai mult sau mai putin sugestiv cum este Sfinxul Bănăţean.

„Sfinxul Bănăţean” este o rezervaţie naturală de tip geomorfologic care se află în sud-estul judeţului Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Topleţ, în partea nordică a satului Bârza. Sfinxul de la Topleţ ca şi cel din Munţii Bucegi este un megalit situat pe Valea Cernei. Rezervaţia naturală cu o suprafaţă de 0, 50 ha, reprezintă o zonă cu rocă sedimentară (gresie), pereţi de stâncă şi grohotişuri şi suprafeţe acoperite de vegetaţie din specii rare, printre care liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumânărica (din specia Verbascum phlomoides). Stânca are o înălţime de 16 m şi o latime de 8 m, putînd fi uşor observată de la distanţa înaintea apariţiei vegetaţiei înalte. S-a format prin eroziune eoliană (datorată vântului şi ploilor), de-a lungul unei perioade îndelungate de timp. „Sfinxul” este numit aşa din cauza asemănării sale cu un cap uman impunator, misterios, degajând o forţa şi autoritate greu de obţinut chiar de către un sculptor talentat. Spaţiul liber din jurul acestui simulacru te duce cu gândul la un amplasament anume ales.

Stânca pare să vegheze ca un adevărat “Păzitor al pragurilor”. Privit dintr-un anumit unghi, constatăm că avem de-a face cu o reprezentare antropomorfă. Despre această misterioasă apariţie, nu exista prea multe informaţii, considerat fiind o "construcţie" a naturii. Există însă şi voci care afirmă că ar fi mult mai sigur o creaţie umană. Unii specialişti sunt de părere că Sfinxul reprezintă figura dacică a unui cap de om, cu un coif dacic orientat cu faţa spre vest. Nici pâna în momentul de faţă nu se ştie cum a fost posibilă o sculptură a naturii atât de perfectă, originea stâncii dând naştere multor legende şi speculaţii. Turiştii care doresc să viziteze mai de aproape acest obiectiv trebuie să ştie că în zona sunt vipere cu corn a căror muşcătură este mortală. Din păcate în zonă nu există indicatoare sau panouri turistice de informare ori trasee amenajate.

Statuia lui Hercules

În nordul staţiunii Băilor Herculane, zona centrului istoric, este amplasată statuia semizeului Hercules, fiul lui Zeus şi al unei muritoare, cu o piele de leu pe spate şi o măciucă pe umărul stâng. Această statuie turnata din fier de tun este un monument comemorativ dăruit în 1847 de ducele moştenitor al coroanei austro-ungar, Carol, ca mulţumire pentru tratarea soldaţilor răniti ai armatei imperiale care s-au vindecat aici şi este amplasată în locul unei fântâni arteziene din marmură roşie. Statuia se găseşte chiar în Piaţa Hercules, în centrul istoric al staţiunii, şi poate fi vizitată de către oricine doreşte şi este interesat să simtă puţin din epoca antică.

Punctul de maximă atracţie turistică al staţiunii îl reprezintă Centrul Istoric, cu imobilele sale de o valoare arhitecturală deosebită, toate aflându-se pe lista monumentelor istorice. Hoteluri precum Traian, Decebal, Pavilionul 5 sau Vila Elisabeta sunt deosebit de importante pentru istoria locului, iar acum se lucrează la reabilitarea lor. Potrivit istoricilor, faptul că toate acestea intră într-un amplu proces de reabilitare este un lucru pozitiv. Asta, mai ales că „amintirile” din vremurile apuse sunt pe cale de dispariţie.

„La 1 martie 1887, pe linia Timişoara-Caransebeş-Băile Herculane a călătorit şi împărăteasa Austro-Ungariei, Elisabeta (Sissi). Ea a locuit până la 13 aprilie la vila Tatarczy din staţiune, unde a fost vizitată şi de regele României, Carol I, şi de soţia acestuia”, povesteşte istoricul Mircea Rusnac. În plus, lucrările de reabilitare ale Străzii Romane sunt gata deja. Acum, statuile romane amplsate de o parte şi de alta a străzii, dar şi iluminatul ahitectural redau atmosfera vremurilor trecute. Valoarea proiectului Via Romana, ce readuce turiştii în epoca romană, de la Domul Catolic la Hotelul Roman, a depăşit 800.000 de euro, iar finanţarea este europeană.

În curând cel mai mare aquaparc din România

După rezolvarea mai multor litigii în ceea ce priveşte hotelurile de pe valea Cernei, Nicuşor Vasilescu, primarul din Herculane, a primit toate avizele Ministrului Dezvoltării pentru construirea unui AquaParc. Documentaţia a fost depusă, proiectul a primit finanţarea de la centru, numai că pe final, lucrurile s-au complicat. “Lucrările ar fi trebuit să înceapă deja, însă ANRSC a ajuns în posesia unor contestaţii, din partea firmelor care au participat la licitaţie. Proiectul însă, subliniez, nu este blocat! Răspunsul vine în câteva zile, ceea ce înseamnă că ne putem apuca de lucru”, a declarat primarul oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, cel care a primit încrederea oamenilor să mai ducă la capăt un mandat. Acesta preconizează că, în ciuda contestaţiilor, proectul va demara în această vară. Cum termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni, vara adică vara aceasta, el a fost prelungit dar, dacă Guvernul ar debloca finanaţarea, la vară turiştii din întreaga ţară vor putea profita cel mai mare parc acvatic din România, amplasat în Perla Banatului.

Fără drumuri în Ungaria

Proiectul este menit să aducă un profit de un milion de euro pe an staţiunii. „ Ceea ce pot să spun este că vor fi 750 de locuri în interior şi 850 în afară“, a declarat Nicuşor Vasilescu. Administraţia locală este convinsă că ANRSC va debloca lucrările, astfel că, locuitorii judeţului abia aşteaptă să facă economie la benzină şi să nu mai fie obligaţi să bată drumurile până în Ungaria.

Conform datelor preliminare, în viitorul AquaParc din Băile Herculane se va intra pe bază de card. Aici vor beneficia de mai multe servicii, incluse în preţ, iar la ieşire se vor plăti cheltuielile extra. Locaţia va fi pe Platoul Coronini, iar administraţia spune că întânirile anuale ale adepţilor MISA nu vor fi afectate.

Bază Wellnes de ultimă generaţie la Hotel Diana

Dacă n-aţi apucat vara aceasta să bifaţi nici măcar câteva zile desprinse de realitate, stresul de la muncă şi grijile cotidiene, nu e încă timpul pierdut! O baie revigorantă în piscină, urmată de un masaj de relaxare şi o plimbare la poalele muntelui sunt motive suficiente să vă faceţi bagajele chiar acum pentru o destinaţie care le are pe toate:Hotelul Diana din Băile Herculane. Uitaţi de stresul şi oboseala de drum lung, cheltuiţi pentru distracţie banii de avion! Vacanţa perfectă sau o escapadă spontană de weekend sunt acum mai aproape ca niciodată. Amplasat chiar în centrul staţiunii de pe Valea Cernei, Hotelul Diana face parte din complexele care au trecut printr-o reabilitare completă, proces care l-a transformat într-o oază de lux, confort şi relaxare.

Proprietăţile milenare ale apei termale întâlnesc aparatura modernă

După ample lucrări de modernizare, Diana se laudă cu un centru modern de Spa &Wellness, care include o piscină interioară cu apă termală, saună, baie de aburi, jacuzzi, o sală de sport şi un salon de înfrumuseţare. Proprietăţile recunoscute de peste 2000 de ani ale apei termale sunt acum la îndemâna oricui doreşte să se bucure de beneficiile care au atras de-a lungul timpului turişti din toată lumea. Mai ales pentru că acum sunt puse în valoare la maximum de aparatura de ultimă generaţie a bazei de tratament din incinta hotelului. Garanţia că nu vă veţi întoarce acasă doar mai odihniţi şi binedispuşi, ci şi mai sănătoşi v-o dă personalul medical, care vă stă la dispoziţie pentru tratamente de întreţinere sau anti-îmbătrânire, ameliorarea afecţiunilor reumatismale, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului respirator sau ochilor, tratarea bolilor digestive, afecţiunilor ginecologice, diabetului zaharat sau obezităţii. Centrul de tratament este dotat cu aparate moderne, pentru servicii complete:consultaţii medicale, electroterapie, hidroterapie, masoterapie, kinetoterapie, geriatrie şi cosmetică geriatrică.

Comfort în camere, delicii în farfurie

Pentru repaos, vă puteţi caza într-una dintre cele 220 de camere cochete, mobilate elegant şi modern. Fiecare este dotată cu balcon, minibar, televizor şi baie proprie cu toate utilităţile. Pentru ca experienţa gastronomică să fie de asemenea una deosebită, Hotelul Diana vă invită la mic dejun, prânz sau cină într-unul dintre cele două saloane restaurant. În funcţie de preferinţe sau dispoziţie, puteţi lua masa în atmosfera liniştită a decorului clasic din primul restaurant sau puteţi opta pentru ambianţa rustică a celui de-al doilea. Indiferent de alegere, vă veţi bucura de o diversitate gastronomică naţională şi internaţională, vinotecă şi o servire ireproşabilă.

Tratat ca un rege!

Vreţi mai mult de atât, doriţi să adormiţi vegheaţi de statuia lui Hercules? Atunci vă recomandăm un loc unde sunteţi „tratat ca un rege!“, pentru că acesta este sloganul Hotelului Ferdinand, cel care poartă numele regelui reunificator al României Mari. Străjuit de maiestuoasa statuie a lui Hercules din Băile Herculane, la poalele munţilor, departe de aglomeraţia cotidiană, Hotel Ferdinand "este un mic colţ de rai în care confortul, eleganţa şi buna dispozitie şi-au dat mâna". Baza de tratament &SPA a Hotelului Ferdinand oferă turiştilor atât posibilitatea de a se bucura de izvoarele termale vestite ale staţiunii Băile Herculane cât şi proceduri medicale menite de a ameliora, înlătura stresul, de a recăpătata energia şi a redescoperi frumuseţea.

Desigur, există sute de alte hoteluri şi pensiuni, aproape 50 dintre ele grupate în Asociaţia de Turism Băile Herculane, care au un dispecerat comun de cazare, în funcţie de dorinţe:clasic, bussines, off road, moto or bicke, ecologic, tradiţional sau de clasificare. O mâncare foarte bună găsiţi la Pensiunea Calipso, chiar în centrul nou al oraşului, Parcul UGSR, iar patronii sunt destul de deschişi la negociatul tarifelor. Dacă doriţi mâncare eco, vă recomandăm Casa Ecologică, chiar pe DN 6, iar dacă aţi venit cu rulota, aveţi zonă de parking pentru rulote la numai 100 de m de Casa Ecologică, tot pe DN 6. Grota Haiducilor este complet renovată, doar că acolo meniul este de cinci stele, iar pentru doritorii de cort şi campare zona 7 izvoare oferă absolut totul în materie!

Coadă şi aglomeraţie la apă plată

Ce poate fi mai bun într-o zi cu caniculă decât o gură de apă rece şi pură ? Şi unde mai pui că aceasta este şi pe gratis şi din abundenţă pentru toată lumea! Câteva sute de oameni vin zilnic la izvorul de apă plată de la Băile Herculane pentru a-şi umple gratis bidoanele cu apă plată. Pe canicula de afară, oamenii spun că nu este remediu mai bun decât această apă rece şi pură de la izvorul Domogled. Zilnic câteva sute de persoane aşteaptă răbdători la coadă, cu sticle şi bidoane în mână, pentru a pleca cu câţiva zeci de litrii de apă minerală acasă. Societatea Naţională a Apelor Minerale a amenajat în apropierea Primăriei o fântână cu apă minerală din sursa Domoglet. Extrem de renumită, apa de la Băile Herculane este căutată de foarte mulţi turişti.

Mulţi oameni vin chiar de la 100 de kilometrii înarmaţi cu bidoane mari pentru a se aproviziona cu apă. Cei mai fideli consumatori sunt din Turnu Severin, Orşova sau Mehadia, dar sunt şi oameni care vin odată pe săptămână chiar din Reşiţa sau de la Timişoara, pentru a pleca acasă cu maşina plină cu bidoane de apă minerală. Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă. 

Sursa:www.adevarul.ro