Un obiect unic, martor al domniilor Principelui Alexandru Ioan Cuza, Regilor Carol I, Ferdinand I, Carol al II lea și Mihai I jpeg

Un obiect unic, martor al domniilor Principelui Alexandru Ioan Cuza, Regilor Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția

Unul dintre cele mai interesante exponate ale Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a fost martor al domniilor Principelui Alexandru Ioan Cuza, Regilor Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I. Deși s-ar putea să vă surprindă, vorbim despre o trăsură, parte a colecției „Atelaje și Harnașamente”, fiind cea mai bogată colecție de asemenea gen din țară. Colecția s-a format în perioada interbelică, odată cu apariția muzeului și cu intrarea primelor obiecte legate de sportul și transportul hipic.

Trăsura este și una dintre cele mai vechi piese ale colecției. Aceasta a fost comandată în anul 1860 firmei JACOB LOHNER & Co. din Viena, Austria, pentru a fi folosită în ceremonialuri sau călătorii cu caracter oficial. Trăsura are un cupeu central închis ce se sprijină pe patru pivoți arcuiți de care sunt conectate, la rândul lor, suspensiile lamelare. La trăsură se puteau lega patru sau șase cai, denumiți înaintași, mijlocași și rotași. În cazul înhămării a patru cai, mijlocașii lipseau. Trăsura nu are capră pentru vizitiu, conducerea acesteia efectuându-se de pe calul din dreapta al fiecărui rând. Exista doar o platformă în partea din spate a cupeului pentru doi lachei care călătoreau în picioare.
În afară de vechime și personalitățile pe care le-a transportat, trăsura respectivă a mai fost martoră la o serie de evenimente importante, cum ar fi deschiderea sesiunilor parlamentare, evenimente religioase sau chiar încoronarea de la Alba-Iulia din 1922. Aceasta a fost trăsura cu care Regele Ferdinand și Regina Maria au sosit la catedrala din Alba-Iulia unde a avut loc ceremonia încoronării acestora ca rege și regină ai României Mari, scrie  Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” pe pagina de socializare a instituției.

Deși piesa în sine nu poate fi admirată fizic datorită lucrărilor de reorganizare ce se petrec în cadrul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, puteți să o admirați în cadrul turului virtual la secțiunea Tur Virtual, Expoziția de Atelaje și Harnașamente a site-ului Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.