Un fost şef al biroului CIA în România a spionat pentru Rusia jpeg

Un fost şef al biroului CIA în România a spionat pentru Rusia

📁 Războiul Rece
Autor: Redacția

Un fost şef al biroului CIA în România, Harold James Nicholson, a recunoscut că a spionat pentru Rusia din închisoare. Condamnat la 23 de ani de închisoare în 1997, Harold Nicholson a recunoscut, luni, că a spionat din penitenciarul din Oregon prin intermediul fiului său, informează ABC News.

"Harold Nicholson, unul dintre oficialii cu cel mai înalt rang din cadrul CIA condamnaţi vreodată pentru spionaj, l-a trimis pe fiul său pe tot globul să încaseze (sume) datorate pentru activităţi trecute de spionaj de la agenţi ruşi (...). El a mărturisit că a utilizat această schemă pentru a profita, în continuare, de pe urma activităţilor sale de spionaj, din închioare", a declarat asistentul Procurorului General pentru Securitate Naţională, David Kris.

Înainte de a ajunge la închisoare, Nicholson avea un viitor promiţător în CIA, fiind numit şef al biroului Agenţiei în România. În 1997, Harold James Nicholson a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru vinderea identităţii unor agenţi americani care operau în Rusia. În 2006, el l-a convins pe fiul său, Nathaniel, să participe la acţiuni de spionaj.

În timpul unor vizite la închisoarea din Oregon, între 2006 şi 2008, Nicholson i-a dat fiului său informaţii secrete, culese cu ani în urmă, şi i-a cerut să le dea ruşilor, lucru care s-a şi întâmplat până în 2009. În urmă cu un an, Nathaniel s-a întors împotriva tatălui său şi a depus mărturie împotriva acestuia. Pentru faptele comise din închisoare, pedeapsa lui Harold James Nicholson ar putea fi prelungită cu opt ani. În cazul în care va coopera cu autorităţile, pedeapsa ar putea fi redusă.Harold James Nicholson a obţinut funcţia de şef al Agenţiei CIA din România, imediat după căderea regimului Ceauşescu şi, timp de doi ani, acesta a coordonat o acţiune amplă de racolare de noi colaboratori. În 1996, Nicholson a fost arestat de FBI pe aeroportul Dulles, sub acuzația de a fi agent al Moscovei. El a reuşit să scape de pedeapsa cu moartea, însă a a fost condamnat la 23 de ani de închisoare. Harold James Nicholson este agentul CIA cu cel mai înalt grad care a fost condamnat pentru spionaj, în SUA.