Totul despre fototapet: ce este, care sunt tipurile și este mai bun decât vopseaua? jpeg

Totul despre fototapet: ce este, care sunt tipurile și este mai bun decât vopseaua?

Autor: advertorial

În decor, totul revine. De ani de zile, fototapetul a fost evitat din cauza aerului său învechit și decadent. Este logic: a fost în centrul atenției în casele din anii 50 până la sfârșitul anilor 70. Mai târziu, deja în anii 80, mulți au încercat să scape de el, o sarcină care nu a fost deloc ușoară. Cu toate acestea, în ultima vreme a redevenit la modă.

Deși este adevărat că astăzi tapetului i s-a dat un stil nou, în multe cazuri este folosit doar pe un perete al camerei. Dar chiar și atunci când tapetezi întreaga cameră, vei vrea întotdeauna un aspect ușor și modern. Pentru a putea cumpăra cel mai bun model și a cunoaște în profunzime acest element decorativ, am pregătit acest ghid de cumpărare.

Ce este fototapetul?

Fototapetul este un fel de hârtie care este folosită pentru tapetarea pereților. În prezent, pentru fabricarea acestui produs sunt utilizate diferite materiale și este utilizat în diverse scopuri în decorare. De exemplu, fototapetul poate fi folosit și pentru a acoperi mobilier, gresie sau pentru meșteșugărit. Unele sunt autoadezive, iar altele sunt lipite cu un adeziv special.

Este mai bine să pui tapet sau să vopsești peretele?

Una dintre întrebările pe care le poți avea înainte de a redecora o cameră este dacă este mai bine să folosești tapet sau vopsea. Adevărul este că ambele opțiuni au atât argumente pro, cât și contra. Dar este important să le cunoști , astfel încât să poți lua cea mai bună decizie posibilă. Iată avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Avantajele tapetului 

    • Acoperă mai multe pete

    • Este mai original

    • Durează mai mult

Avantajele vopselei:

    • Are o aplicare mai simplă

    • Se curăță mai bine

    • Prețul este de obicei mai mic

Dezavantajele tapetului:

    • Trebuie să știi cum să îl plasezi

    • Este îndepărtat cu dificultate

    • Petele sunt dificil de îndepărtat

    • Dacă se rupe, arată urât

Dezavantajele vopselei: 

    • Uneori nu acoperă atât de mult pe cât ți-ai dori

    • Trebuie să o lași să se usuce

    • Eliberează mirosuri în timpul vopsirii

Cel mai important

Primul lucru pe care trebuie să îl determini înainte de a cumpăra fototapet este în ce cameră vrei să îl instalezi. Gândește-te că, pentru fiecare cameră, există materiale unele mai potrivite decât altele, deoarece nu toate rezistă în mod egal umezelii sau razelor solare, de exemplu.

De asemenea, ar trebui să iei în considerare dacă vei plasa fototapet pe toți cei patru pereți sau doar pe unul dintre ei.

Calculează întotdeauna bine numărul de rulouri de care ai nevoie pentru a nu rămâne fără și a avea probleme de nuanțare. Verifică dacă instalarea este simplă sau va trebui să angajezi un meseriaș. Nu uita să evaluezi pe ce suprafață vrei să așezi tapetul și designul dorit. 

Ce tipuri de tapet poți găsi?

Pe piață vei găsi diferite tipuri de tapet si fototapet ce va pot transforma radical spatiul in care locuiti. În prezent, acest produs a evoluat foarte mult și ai și alte opțiuni în afară de tapetul tradițional. Este important să le cunoști, deoarece astfel poți lua decizia mai bine. Reține caracteristicile sale principale și, de asemenea, modul în care este utilizat.

    • Bază de hârtie. Este cea care se folosește cel mai mult de ani de zile, deși, în ultima vreme, este folosit din ce în ce mai puțin datorită instalării sale complicate și pentru că este destul de delicat. Trebuie să folosești un adeziv special și să-l aplici perete și pe hârtie. Dacă nu ești foarte priceput la sarcinile DIY, îți recomandăm să angajezi un profesionist pentru a instala hârtia.

    • Bază TNT (țesătură nețesută). Se numește așa deoarece fibrele hârtiei nu au fost țesute. Prin faptul că nu formează fire, acestea sunt mai rezistente. Este un material perfect pentru a fi folosit în orice cameră din casă, chiar și în baie sau bucătărie. Este potrivit și pentru o afacere. Instalarea sa este mai ușoară, deoarece lipiciul se aplică doar pe perete.

    • Finisaj de vinil. Este cel mai rezistent și, prin urmare, cel mai folosit. Rezistă foarte bine la trecerea timpului, umidității și razelor solare. În principal, are o bază TNT, deși cea a unor modele este de hârtie. Finisajul său este satinat, în majoritatea cazurilor, sau mat. Este perfect pentru a fi plasat în orice tip de spațiu.

    • Finisaj non-vinilic. Are un finisaj mat. Poate oferi efecte optice foarte atractive, cum ar fi cărămida. Baza sa este de obicei hârtia. 

    • Imagini de fundal în relief. Pot avea o bază de hârtie sau TNT. Deoarece sunt în relief, sunt adesea folosite pentru a acoperi pereții care au imperfecțiuni mici.