Top 5 cele mai celebre femei spion jpeg

Top 5 cele mai celebre femei spion

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Mihaela Adriana Patrascu

Profitând de toate atuurile şi calităţile pe care le posedau, femeile-spion şi-au adus aportul în interceptarea de informaţii. Multă vreme considerate prea puțin importante pentru a putea transmite și a opține infomații capitale, femeile s-au dovedit a fi la fel de abile precum bărbații în arta spionajului.

Ba chiar mai mult unele dintre ele au reușit să primească detalii și informații care ajunse în mâinile celor pentru care lucrau au putut să schimbe evenimente marcante ale istoriei.

Iată o listă a spioanelor faimoase şi a poveştilor lor.

Josephine Baker

Fiica nelegitimă a unui producător evreu de instrumente musicale şi a unei spălătorese de culoare, Freda Josephine Mcdonald a crescut în cartierele sărace din St Louis. De a 16 ani va juca la teatrele din Philadelphia şi New York, fiind angajată de trupe de vodeviluri. A părăsit America în urma acţiunilor rasiste, stabilindu-se în Franţa. Acolo va deveni cap de afiş al spectacolelor ţinute de vestitul Folies Bergere. 

josephine baker jazz pearls jpg jpeg

Declanşarea războiului o găseşte tot pe scenă, adunând informaţii importante pentru rezistenţa franceză despre clienţii germani, japonezi sau italieni care intrau în acel bar. Uterior, se va infiltra în rândul ocupanţilor, reuşind chiar să fie invitată la petrecerile ambasadei italiene din Franţa. Mai mult decât atât, a reuşit să creeze o reţea de sprijin a rezistenţei franceze conduse de Charles de Gaulle. A fos prima Americană decorate cu Croix de Guerre, cea mai înaltă distincţie franceză.

Belle Boyd

Maria Isabelle Boyd s-a născut în Martinsburg, Virginia, începându-şi “cariera ” de spion din întâmplare:un grup de soldaţi ai Uniunii a văzut steagul Confederaţiei arborat de către părinţii ei, pătrunzând în casă pentru a-l da jos. Belle a împuşcat pe unul dintre ei. Tribunalul a achitat-o ţinând-o însă sub supraveghere. Va obţine informaţii importante despre Uniune de la paznicul ei, transmiţându-le, prin intermediul servitoarei sale, generalilor Confederaţiei. 

Belle Boyd jpg jpeg

Una dintre cele mai importante informaţii livrate de către Belle Boyd a fost cea conform căreia Uniunea ar plănui mutarea temporară a unor trupe, fapt ce slăbea apărarea în Front Royale. Confederaţia a profitat de acest luru, reuşind să cucerească oraşul. 

Va fi trădată de iubitul ei în 1862, fiind arestată şi ţinută timp de o lună într-o închisoare din Washington, după care a fost eliberată. Va pleca în Anglia, însă se va întoarce în SUA, povestindu-şi amintirile. Va muri la vârsta de 56 de ani de febră tifoidă.

 Amy Elizabeth Thorpe

thorpe jpg jpeg

Născută în noiembrie 1910 în Minneapolis, Amy Elizabeth Thorpe va fi supranumită Mata Hari a celui de-al doilea război mondial. Racolată de SOE, va acţiona sub numele de Cynthia şi, ulterior, de Betty Pack, operând în Polonia. Va furniza informaţii vitale privind intenţia lui Hitler de a dezmembra Cehoslovacia, ajutând totodată la decodarea mesajelor radio ale armatei germane.

Una dintre cele mai importante misiuni ale sale a fost obţinerea codurilor navale franceze a guvernului pro-nazist instaurat la Vichy. Ea va seduce un angajat al ambasadei, convingându-l să-i ofere informaţiile necesare, achitându-se astfel de datorie. Va muri de cancer în decembrie 1963.

Virginia Hall

Născută în 1906 în Baltimore, Virginia Hall a operat sub numeroase nume:Marie Monin, Germaine, Diane, Camille, iar germanii au poreclit-o Artemis, considerând-o printre cei mai periculoşi spioni duşmani. A rămas şchioapă în urma unui accident de vânătoare în Turcia, ratând astfel o posibilă carieră diplomatică. A plecat la Paris, angajându-se în serviciul de ambulanţă, mutându-se apoi în Londra, unde a fost racolata de SOE. S-a reinters în Franţa, coordonând operaţiunile rezistenţei franceze. Va scaa cu greu din Franţa, în urma ocupării de către germani.

virginia hall jpg jpeg

În martie 1944 a intrat şi în serviciile secrete americane, fiind nevoită să se întoarcă în Franţa. Sub numele de cod Diane, a reuşit să evite Gestapo-ul, reusind să ia legătura cu resistenţa franceză. Va reuşi să stabilească zone sigure pentru lansarea de ajutoare pentru rezistenţa franceză, a pregătit batalioane de voluntari, învăţându-i să ducă un război de guerilla contra nemţilor, etc. În 1945, ca recompensă pentru eforturile sale, i-a fost acordată distincţia de Distinguished Service Cross, devenind singura femeie din rândurile civile ce s-a bucurat de această onoare în cel de al doilea război mondial. Din 1950 a lucrat pentru CIA, retrăgându-se în 1966.

Mata Hari                            

Cea mai cunoscută femeie spion, subiect de cărţi şi filme cu actori celebri, Margaretha Geertruida Zelle s-a născut în Leeuwarden, făcându-se cunoscută în Europa drept dansatoare, curtezană şi spioană. După declanşarea primului război mondial, Mata Hari va călători, profitând de originea sa olandeză (Olanda s-a declarat neutră). Prezenţa să în cercurile înalte ale acelei vremi a trezit suspiciunea serviciilor franceze care au bănuit-o ca fiind agent german. 

220px Mata Hari 13 jpg jpeg

În momentul în care guvernul francez a interceptat un mesaj radio transmis către Berlin de ataşatul militar german de la Madrid în care erau descrise operaţiunile unui agent care opera sub numele de cod H-12, au început investigatile mai atente. În final, H-12 a fost identificat cu Mata Hari, fiind acuzată imediat de trădare. A fost executată pe 15 octombrie 1917. Viaţa ei a rămas învăluită în mister, fascinând generaţii întregi.